ZADAR - Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra pod pokroviteljstvom SABA RH priređuje svečani skup povodom obilježavanja 74. obljetnice oslobođenja Dalmacije i 75. obljetnicu osnutka 8. dalmatinkog korpusa.

Svečanost će se održati u dvorani (za vjenčanja) Zara, 8. prosinca 2018. godine s početkom u 12 sati.

Dolaze nam antifašisti iz cijele Dalmacije, dolazi nam i Predsjednica RH, najavio je Miljenko Letinić, predsjednik Udruga antifašista zadarska županije koja se tek nedavno izborila za spomen ploču o pripajanju Zadra matici Hrvatske.

U subotu će obilježiti dvije velike povijesne obljetnice- oslobađanje Dalmacije i stvaranje tadašnje vojne formacije koje je nastala nakon kapitulacije fašističke Italije velikim dijelom od tadašnjih otočana, u svakom slučaju od hrabrih Dalmatinaca.
Njima je pripala završnica oslobođenja ovih prostora. Uz poziv za proslavu, mediji su dobili i povijesni pregled, Krešimira Sršena, predsjednik Zajednice udruge antifašista, boraca i antifašista.
On navodi:
Ofenziva jedinica 8. dalmatinskog korpusa odvijala se: 19. dalmatinska oslobodila je Benkovac, a 20. dalmatinska divizija Aržano i Sinj (25.listopada). 9. dalmatinska divizija oslobodila je Imotski (28.listopada). Split je oslobođen (26. listopada) jedinicama 26. i 20. dalmatinske divizije. U grad prva je ušla 12. dalmatinska (otočka) brigada. Oslobađanje Dalmacije je nastavljeno: Solin (26. listopada), Kaštela (27. listopada) i Trogir (29. listopada), a Zadar je oslobođen 1. studenog. Šibenik je oslobođen 3. studenog, a zatim Drniš. Operacija oslobađanja Dalmacije trajala je oko 90 dana. U 545 dana ratovanja jedinice Korpusa imale su 8.623 poginula, ranjena, nestala i smrznuta borca i rukovodioca.
Kao i u Domovinskom ratu tako je u 2. Svjetskom ratu, Knin bio presudan. Kninska operacija počela je 16. studenog 1944. Bitka rijetko viđena na teritoriju Dalmacije. Tada, jedinice 8. dalmatinskog korpusa su imale oko 55. tisuća boraca. Glavna i završna bitka vodila se od 26. studenog do 4. prosinca 1944.g. Knin je držalo i odsutno branilo oko 14.000 njemačkih vojnika. Četnici i vojska NDH su ranije napustili položaje i povukli se preko Knina ka Zagrebu i Rijeci. Totalni poraz je doživjela 264. njemačka divizija, koja je nakon toga izbrisana iz registra njemačkih divizija. Izgubili su oko 10.800 vojnika, od toga 6.555 poginulo, a 4.285 zarobljenih. Kninskom operacijom konačno je probijena njemačka fronta na crti Knin-Mostar.