ZADAR- U proceduri javnog savjetovanja do 5. prosinca je nova odluka o zabrani građevinskih radova tijekom dva mjeseca turističke sezone, čime se dosadašnja odluka od prije 10 godina, stavlja izvan snage.

Grad Zadar je bio obavezan svake godine donositi tu odluku za iduću godinu, što će tek sada napraviti. Pročelnik Ivica Katić sastavio je odluku na koju suglasnost treba dati i TZ Grada Zadra prije nego što je usvoji Gradsko vijeće 18. prosinca.
Predloženom odlukom mijenja se obuhvat njezine primjene. Do sada su bili određeni mjesni odbori koji su spadali u tzv. turističku zonu. Sada je ta je crta podvučena na obalni dio do granica s ulicama na Žmirićima, Put Nina, Franje Tuđmana te bivše Biogradske( a sada Uice braće Perica i ul.V.Mačeka).

- Proširili smo zonu zabrane na Voštarnicu te Jazine I, do Tuđmanove ulice, pojasnio je pročelnik Katić. Odlučeno je to na osnovu koncentracije broja privatnih iznajmljivača te činjenicu da je turistička djelatnost vezana uz obalni pojas. Odnosi se to i na naselja Kožino i Petrčane koji se bazično bave turizmom pa je zona zabrane do granice državne ceste. U naseljima na svim zadarskim otocima ne smije biti građevinskih radova tijekom srpnja i kolovoza.

Vrijeme zabrane ostaje isto, a mijenja se to da se ne smiju izvoditi tijekom ta dva ljetna mjeseca građevinski i zemljani radovi. Osim u slučaju kad su od interesa RH, iznenadni popravci, rušenje kada to naloži građevinska inspekcija. U slučajevima izuzeća je izvođenje radova na građevinu u godini kada je odluka stupila na snagu - tu, čini se, padaju sve zone zabrane u vodu.

Kontrola je ponovno dana komunalnim redarima uz novinu da mogu naplaćivati kazne prema naputku iz zakona o građevinskoj inspekciji. Početna kazna iznosi  30 tisuća kuna koji se udvostručava nakon svakog oglušivanja na rješenje redara o zabrani.