ZADAR - Vrsi je pravo pomorsko mjesto u kojem će se dogodine postaviti brončani spomenik vrškom pomorcu, najavio je to Neven Predovan, predsjednik Udruge pomoraca "Sveti Nikola" u Vrsima.

Udruga je kao i svake godine priredila program u povodu blagdana zaštitnika pomoraca koji se u tom mjestu obilježava. Ove godine dodatno s javnom tribinom posvećenom problematici pomoraca.

Pod nazivom Živjeti se ne mora, ploviti se mora, na tribini će uz Predovana, sudjelovati ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković, nastavnik Jere Bilen te školski pedagog Marin Perinić iz Vrsi koji je zadužen za odgoj učenika - budućih pomoraca.

Vrški pomorci, koji su prema usmenoj predaju počeli navigavati polovicom 1860. na jedrenjacima, danas su uglavnom školovani kadar. Prema službenom registru matrikula, taj početak je 1897 godine, od kada su Vrsi dali 900 pomoraca, navodi Predovan. Kao i podatak da je u novije vrijeme kada je pomorcima omogućeno obrazovanje, registrirano 77 kapetana, 65 upravitelja stroja, te 50 časnika.

Taj kadrovski pomorski korpus ima odraza na Vrsi koje se, prema riječima predsjednika udruge, uz materijalnu preobrazbu uzdiže kulturološki i ekološki. Vrsi imaju tradiciju ali i Park vrških pomoraca. Nema sumnje da su jedino mjesto koje drži do pomoraca koji nemaju svoj status niti u Zadru u kojem su spomenik pomorcu podigli zadarski iseljenici. Iako je Zadar sjedište najveće pomorske kompanije, koja je u ono doba izgradila i uzdigla Zadar, grad je to u kojem pomorska zbirka nikako da postane muzej.