Najnovija inspekcije zadarskog lovca Branka Božića pokazala je da je stanje u šumi Musapstanu još gore.

Na žalost, nikako da prestane „napad" na floru i faunu zadarskih gradskih pluća, park šumu Musapstan. I nadalje bez imalo srama, straha i osjećaja za ljepotu i zelenilo, uporno i konstantno se onečišćuje i zagađuje šuma.

Ruku na srce, treba ipak biti realan i objektivan te priznati da su zadarske gradske institucije komunalnog predznaka u zadnjih godinu dana posvetile dosta pažnje i pozornosti naspram stanja i čistoće park šume Musapstan. To se ogleda u činjenici što svako malo šumom prođu i ono što uoče na terenu počiste i odvezu djelatnici komunalnih poduzeća. Ali što to vrijedi kad se jedan dan počisti, a drugi dan već se talože nove gomile svakojakog smeća, čemu zorno svjedoče i ove naše najnovije fotografije, nastale danas u poslijepodnevnim satima.

Nedavno smo izvijestili kako su u sjeverozapadnom šumskom kvadrantu djelatnici jedne slovenske tvrtke prije dvadesetak dana okončali opsežne radove na čišćenju, sječi i uklanjanju starih, bolesnih i dotrajalih borova. Radovi su valjda bili nužni, tako je kazala struka. Ali sada nakon što su provedeni, šuma jednostavno na tom dijelu pruža sliku kao da ju je tornado pohodio. Posječeni trupci iz dana u dan se odvoze.

Hrvatske šume gospodare šumom Musapstan, pa se pitamo što je s čišćenjem i odvozom posječenih krošnji i grana? Radi se uistinu o velikim količinama koje su razbacane na sve strane. Ako ih se pak stručno ne pokupi i ne zbrine, one će se do naredne ljetne sezone osušiti, te će biti potencijalni materijal za izbijanje šumskih požara.