Osma generacija Pomorske škole iz Zadra prošlog je vikenda proslavila 50. obljetnicu mature. U svojoj nekadašnjoj školi okupili su se učenici koji su 1964./65. krenuli u 1. razred - smjer nautičari, i oni koji su 1968. maturirali i oni koji su malo zastali na putu prema diplomi. Svi su oni bili velika ekipa, pa je bio red da zajedno proslave i ovaj datum, rekao nam je jedan od tadašnjih maturanata, danas umirovljenih profesor Pomorske škole Franko Marnika.

- Od nas 38 koji smo upisali razred nakon četiri godine maturiralo nas je 16, jer su tada kriteriji bili drugačiji a i diploma je značila više. Nas 75 posto postali smo kapetanima, dok su se drugi okrenuli vanjskoj trgovini, ekonomiji... I naš Davor Strenja je maturirao u roku, ali nije ostao u struci, već se posvetio glazbi, svojim Zadranima. Nažalost, kao još pet naših kolega, preminuo je prije nego je dočekao ovu obljetnicu, rekao nam je Marnika.

Iako je Strenja bio glavni pokretač zabave ostatak ekipe uspio se zabaviti nakon okupljanja, budući da su im društvo u restoranu činili tamburaši za susjednim stolom. Krenule su i neizostavne morske priče o "kruhu sa sedam kora", nekada gorkom, nekada slatkom.

S obzirom na to da su svi okupljeni došli na prag sedamdesetih godina, zaključeno je kako ne bi imalo smisla novo okupljanje zakazivati za 10 godina, pa su se dogovorili da to bude kada prođe još 50, na 100. obljetnicu mature. Tko preživi, pričat će o tome.

4 N razred Pomorske škole 1968. godine maturom su okončali: Zlatko Babić, Dimitrije Bacalja, Marinko Bacalja, Helij Božin, Vinko Burja, Šime Dijan, Ivica Gerlanc, Stjepan Ivanov, Vojko Ivanov, Velimir Jurišić, Zdenko Kovačić, Mirko Lončar, Tomislav Magaš, Franko Marnika, Vlado Matešić, Goran Paša, Davor Strenja, Vinko Stulić, Cvjetko Špaleta, Svetko Švorinić, Ante Šulić, Joško Teršić, Branko Torić i Miljenko Veršić.