Nije dugo trebalo čekati da, nakon uhićenja direktora Nevena Badurine, tvrtka Ostrea završi na sudu. Zbog duga od čak 10,6 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana, Financijska agencija dostavila je Trgovačkom sudu u Zadru prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad stankovačkom tvrtkom za preradu ribe. 

Prema podacima koje je FINI dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, tvrtka ima 34 zaposlene osobe. Ročište radi očitovanja o prijedlogu i rasprave o pretpostavkama stečaja sutkinja Ardena Bajlo zakazala je za 4. prosinca. Na sud je kao zakonski zastupnik tvrtke pozvan Petar Kovačević iz Kaštel Štafilića koji je odlukom Skupštine 9. listopada imenovan novim direktorom. 

Bivši direktor Neven Badurina je, podsjetimo, priveden zbog više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta - zlouporaba povjerenja, utaja poreza te krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Sumnjiči ga se da je u razdoblju od rujna 2003. do 25. svibnja 2018. godine, s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata i bez ikakve valjane osnove, s žiro računa Ostree podizao i zadržao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od čak 48 milijuna kuna. Riječ je o državnim potporama i poticajima koje su trebale služiti za unaprjeđenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, a isplatama primitaka oštećenom trgovačkom društvu u konačnici je stvorio obvezu plaćanja poreza u ukupnom iznosu od 13,7 milijuna kuna. 

U velikoj akciji policije početkom listopada uz Badurinu su privedeni i 62-godišnji M.J., uposlenik stankovačke Ostree, 28-godišnji V.L., vlasnik tvrtke iz Samobora, te 44-godišnji H.B., vlasnik tvrtke iz Zagreba. Sumnjiči ih se da su međusobnom dogovoru prikazivali neistinite podatke o poslovnom odnosu oštetivši tako državni proračun za 5 milijuna kuna. Badurina se trenutno nalazi u istražnom zatvoru gdje će ostati najmanje do siječnja.