Zadarska policija otkrila je dosad najveći i najsofisticiraniji laboratorij marihuane u Zadru.

- Izvršenom pretragom obiteljske kuće na gradskom predjelu Brodarica, u kojoj je osumnjičeni 53-godišnjak s obitelji neprijavljeno boravio, utvrđeno je da je u potkrovlju kuće uredio improvizirani, ali vrlo sofisticirani laboratorij za uzgoj marihuane. U tako uređenom laboratoriju stvorio je uvjete za strogo kontrolirani cjelogodišnji uzgoj kanabisa i to višestruko kvalitetniji od onog uzgojenog u prirodnim uvjetima na otvorenom prostoru. Ovo je do sada najsofisticiraniji sustav za "indoor" uzgoj marihuane pronađen na području Policijske uprave zadarske, poručio je načelnik Anton Dražina na današnjoj konferenciji na kojoj su mediji mogli vidjeti dio "zelenih proizvoda" iz laboratorija.

Zadranin je cijelu etažu kuće, koja je prije bila u njegovom vlasništvu, toplinski izolirao, opremio s klima uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sustavima za dopremanje čistog zraka, infracrvene i LED rasvjete, tajmerima za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka. lnstalirao je i sustave za pročišćavanje vode, navodnjavanje i prehranu biljaka. Precizno je vodio evidenciju o datumima sadnje, zalijevanja prehrani biljaka kao i dozama dodanog gnoja.

Tijekom rujna i listopada ove godine zasadio je i uzgojio ukupno 419 stabljika, visine od 4 do 100 centimetara. Na sušenje je stavio 174 stabljike, dok su 254 biljke u fazi rasta. Berbom se sa svake dobije od 30 do 50 grama cvjetnih vrhova droge marihuane, što ukupno čini oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjoj razini i više od 60 kilograma. Pretragom je uz navedenu opremu pronađeno i oduzeto 546 grama droge marihuane namijenjene ilegalnoj prodaji, više desetaka sjemenki kanabisa, vaga za precizno mjerenje i uređaj za vakuumiranje osušene droge namijenjene daljnjoj preprodaji.

- Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je pronađena marihuana bila namijenjena distribuciji na zadarskom narkotržištu. Marihuana uzgojena na ovaj način posjeduje znatno povećan udjel aktivnog sastojka THC-a u odnosu na običnu marihuanu pa je tako i njena cijena na narko tržištu znatno veća. Cijena kilograma ovakve marihuane na ilegalnom narkotržištu je oko 22 tisuće kuna, a ukupna vrijednost pronađene trave premašuje 350 tisuća kuna. No na uličnoj preprodaji cijena višestruko raste tako da se gram preprodaje po 110 kuna, što u konačnici čini njenu vrijednost većom od 2 milijuna kuna, otkrio je šef krim policije Bore Mršić.

Uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, 53-godišnjak je jutros priveden pritvorskom nadzorniku te će biti odveden na ispitivanje kod Općinskog državnog odvjetnika, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru. Policiji ranije nije poznat po djelima iz domene prometa drogama, ali je prije deset godina bio povezan s imovinskim kriminalitetom. Ostatak njegove peteročlane obitelji, prema saznanjima policije, nije sudjelovao u biznisu.    


View on YouTube