ZADAR- Lučka uprava Zadar (LUZ)izdala je dvije suglasnosti brodarima na međunarodnim linijama za 2019., informacija je  koju smo dobili od ravnatelja LUZ-a Robert Škifića.

Jadrolinija je dobila suglasnost za sezonsku liniju Zadar - Ancona, a talijanski brodar Righetti Navi Srl. za brzu liniju Pesaro-Cesenatico-Zadar koju će održavati motornim brodom Nautilus. Zadar će nakon duže vremena dobiti dvije morske veze s Italijom.

Za Anconu će je održavati trajekt Zadar iz Gaženice, a za Pesaro koji se nalazi nedaleko, ta brzobrodska linija koja je bila i ranije, vjerojatno će preseliti u Gaženicu. Znat će se to nakon što do 30. studenog Lučka kapetanija izvrši pregled brodova i da svoju suglasnost.

Međunarodne linije su isključivo komercijalne. Za njih nema državne subvencije. Brodar je taj koji odlučuje hoće li ili neće te koliko mu je isplativo održavati je. Stoga je iluzoran apel koji je nedavno objavljen iz Lučke uprava da političari, odnosno lokalna zajednica traži produžetak plovidbenog reda od sezonskog na cjelogodišnju trajektnu liniju Zadar - Ancona. Lokalna zajedenica treba stvoriti uvjete kojima bi brodari imali interes da plove cijelu godinu. A to je Jadrolinija prekinula jer im nije bilo isplativo još u doba kada je resorni ministar bio Božidar Kalmeta.