ZADAR Gradsko vijeće danas je jednoglasno potvrdilo nominacije 12 dobitnika javnih priznanja prema prijedlogu Odbora na čijem je čelu Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća.

Među lauretima kojima će za Dan Grada Zadra dodijeliti priznanja (koja imaju i svoj financijski dio)  ističe se Luka Modrić koji će biti proglašen počasnim građaninom Zadra. Uz Tuđmana i Gotovinu, koju su to od prije, u maloj vijećnici visjet će i slika proslavljenog nogometaša.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Branko Dukić dodijelit će još pet Grbova Gradonačelnika. Njih će dobiti vrsni matematičari: Maja Cindrić, pročelnica Odjela za izborazbu učitelja i odgojitelja, Noel Lakić i Marin Varivoda, gimnazijalci u gimnaziji Franje Petrića, Anđelka Marin, učiteljica savjetnica matematike u osnovnoj školi Bartola Kašića te liječnik - oftamolog Klaus-Peter Boergen koji već 10 godina u zadarskoj bolnici liječi zadarsku djecu.

Liječnik Dario Nakić našao je za shodnim da kao HDZ-ov vijećnik održi apologetski govor o novom počasnom građaninu Zadra:

- Luka Modrić je čovjek čija je sudbina u mnogo čemu slična sudbini Hrvatske. To je put od ratne tragedije do velikog uspjeha, od progonstva do proglašenja najboljim igračem svijeta. Kakav je njegov odnos prema Hrvatskoj i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji najbolje ilustrira utakmica u kojoj su Luki pukle dvije tetive, a on je nakon puknuća prve s užasnim bolovima nastavio igrati riskirajući kraj karijere. Zajedno s izbornikom Dalićem, Modrić je bio taj koji je u malodušnoj i lošoj atmosferi oko reprezentacije dizao moral i igrao finale Svjetskog prvenstva, rekao je Nakić.

Javna priznanja će se dodijeliti povodom Dana Grada Zadra na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u petak, 23. studenog 2018.