Grad Zadar objavio je poziv za prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za radove na parternom uređenju Bedema zadarskih pobuna. Predmet projekta je obnova, uređenje i revitalizacija Bedema u istočnom dijelu grada Zadra, koji predstavljaju najduži neprekinuti niz gradskih zidina na Poluotoku, u duljini od 785 metara, od zgrade stare Tehničke škole do Trga tri bunara. Procijenjena vrijednost iznosi 19.295.455 kuna bez PDV-a, a ponuditelj je dužan uplatiti jamčevinu od 500.000 kuna.

Preduvjet za provedbu projekta je da se sav motorni promet ukloni sa Bedema, što uključuje osobna vozila te vozila za opskrbu tržnice i ribarnice, kako bi Bedemi postali pješačka zona, javna površina s prepoznatljivim kulturnim i društvenim sadržajima. U sklopu projekta dizajnirat će se interaktivni glazbeni pločnik s 20 osjetljivih ploča koji će predstavljati jedinstveni doživljaj za posjetitelje, te se može promatrati kao nastavak dosadašnjih napora grada Zadra za audiovizualnim i osjetilnim atrakcijama za posjetitelje (trenutno najpoznatije su Morske orgulje i Pozdrav Sunce).

Kako bi se u potpunosti iskoristila kulturna i društvena svrha i potencijal bedema nabavit će se 10 posebno dizajniranih drvenih kućica, s osnovnom svrhom prodaje autohtonih proizvoda, izlaganja i prodaje zanatskih radova te ugostiteljske usluge prodaje tradicijskih jela i pića privremenog karaktera.

U projektu što ga potpisuje Bogdan Marov iz Arhitektonskog studija Rene navodi se postojeće stanje, u kojem šetnica nije kontinuirana, hod je često je onemogućen zbog stabala koja su na nogostupu, te su promet automobila i pješaka u stalnom sukobu, što umnogome umanjuje doživljaj i atraktivnost lokacije. Cesta bi po njegovom projektu bila namijenjena isključivo za promet pod posebnim režimom (opskrba tržnice, tiskare, hotela i muzeja te za kretanje interventnih vozila). Pješaci će moći neprekinuto hodati sjevernom stranom uz bedem, a gdje god je to moguće, uredit će se parterne površine za organizaciju raznih manifestacija i uličnih događanja, igara, prigodnih prodaja i sl.

Visoko zelenilo potrebno je velikim dijelom sanirati jer je bedem možda već ugrožen korijenjem drveća. Nad svim vratima u bedemima, gdje zbog svodova biljke ne mogu razviti korijen, a istovremeno oštećuju i ugrožavaju zidane strukture, stabla treba ukloniti, preporučuje projektant.

Jedan od glavnih uočenih problema je širenje neugodnih mirisa iz prostora ribarnice kroz ventilacijske otvore u okolni prostor na Bastionu sv. Roka. Da bi se taj problem riješio potrebno je, uz suradnju korisnika ribarnice, ugraditi pročišćivač zraka.

Povijesni značaj Bedema

Bedemi zadarskih pobuna (poznatiji ka Muraj) su značajan fortifikacijski sustav-utvrda samog središta grada Zadra. Izgrađeni su u 12. i 13. stoljeću, te su ojačani u 16. stoljeću, za potrebe obrane Mlečana, tadašnjih vlasnika grada Zadra od strane turskih osvajača. Grad Zadar je sačuvao veliki dio svojih srednjovjekovnih bedema, te se danas ti bedemi zovu Bedemi zadarskih pobuna, u spomen na jedanaest krvavih buna koje su građani Zadra digli protiv Mletačkih vlasti.

Povijesni značaj i važnost Bedema zadarskih pobuna višestruko je naglašena donošenjem odluke UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu, na zasjedanju u Krakovu u Poljskoj 9. srpnja 2017. godine o upisu obrambenog sustava grada Zadra na Popis svjetske baštine kao dio kulturnog dobra: „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća".

Zaštitna metalna ograda na mjestima gdje je zid nizak

U više navrata prošlih godina dolazilo je do teškog ozljeđivanja, pa i smrtnih slučajeva u padu s bedema. Novim rješenjem predviđa se na onim dijelovima, gdje je parapetni zid niži od 80 cm, postaviti posebno dizajnirane metalne ograde.