Županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić na adrese zadarskih medija poslala je tekst naslovljen "Zadar u kojem se pitaju građani je moguć" u kojem se osvrće na komunalna pitanja koja je, kako kaže, već postavljala, ali ih nažalost opet mora ponavljati. Osim izbora za Vijeća Mjesnih odbora, povod novog priopćenja za javnost je stanje kakvo već duže vrijeme vlada na zadarskim prometnicama.

- Građanke i građani u Zadru, vlast svojim neradom već predugi niz godina uvjerava da nisu oni ti koji odlučuju o Zadru.

Da se u Zadru ne pita čak ni one na Narodnom trgu ili po mjesnim odborima nažalost - i to svi znamo.

Zadar se kroji i živi prema interesima javnosti skrivene i zaštićene male interesne grupacije koju ne dodiruje to što smo kao građani izloženi stihiji: ljeti turističkoj, u drugim mjesecima onoj loše organizacije i koja preko vladajuće partije već godinama uništava kvalitetu života Zadra.

U Zadru se tako može bez ikakvog dogovora s građanima, trebaju li recimo radovi u dužini niti 500 metara izvoditi se baš 7 mjeseci, mjesecima zatvarati glavne prometnice. Poslije ih otvoriti u malo gorem stanju nego što su bile prije „obnove", na principu „izvana gladac iznutra jadac". Neću reći „drži vodu dok majstori ne odu" jer većina novoobnovljenih prometnica drži vodu i pretvara se u potoke kod malo jače kiše. Prije „obnove" nisu.

Tako u Zadru Hrvatske ceste bez da ikoga moraju pitati kako, što i kada godinama drže tempo našeg života. U Zadru se tako može dogoditi da nitko ne zna zašto i kada će recimo Hrvatske ceste ili tako neko popilati drvored, stabla u park šumi Musapstanu, skinuti stogodišnja stabla i zasaditi u beton neku kržljavinu od koje ti srce puca kad vidiš kako se muči i na kraju vene uz ogoljenu cestu.

Te nazvat ćemo ih Hrvatske ceste koje izgleda vladaju Zadrom, međutim već tri-četiri izborna ciklusa ne žele na glavnom priključku Bilog Briga sa zadarskom zaobilaznicom riješiti elementarnu sigurnost, nesnosne gužve i pitanje kako se uključiti na zaobilaznicu na uzbrdici na kojoj čeka 20-30 automobila, a nema ni semafora, ni signalizacije ni dovoljno mjesta. Osobno su me u onoj zgradi na Narodnom trgu uvjeravali da će se to riješiti uskoro. Nisu još. I neće jer to ne zanima Hrvatske ceste.

Građani ionako nisu faktor koji odlučuje što će se, gdje, kako i po kojoj cijeni raditi u Zadru.

Pa tako Hrvatske ceste ruše rotor kod bolnice, koji je povećao sigurnost i smanjio gužve. Stavit će raskrižje sa semaforima. Primjer gužvi na semaforu na Meladi nije im bio valjda dovoljan; treba vratiti gužvu kod bolnice. Tamo je bitno da nastaju čekanja kad građani koje se u Zadru ništa ne pita moraju po medicinsku pomoć.

A kod azila za napuštene životinje na Žmirićima, gdje pomoć životinjama uz minimalno uključivanje vlasti godinama pruža grupica požrtvovnih volonterki i volontera Hrvatske ceste ili netko, da nikom od formalno vladajućih to uopće ne smeta, radi interesa gradskog mogula i njegove planirane izgradnje stanova, ne žele staviti rotor koji bi riješio kilometarske ljetne gužve.

Ne, jer tamo je član interesne grupacije prije nego je otišao u Ministarstvo nadređeno Hrvatskim cestama nacrtao semafore i semafori stoje do danas. To što su svi koji su vladali u zgradi na Narodnom trgu, pa otišli u vladati u Ministarstvo, optuženici za zloupotrebu položaja i zločinačko udruživanje za promjene njihova načina vladanja- nije bitno.

Jer građani Zadra navodno ne žele sudjelovati u takvim odlukama. Navodno ne mogu preko zborova mjesnih odbora donositi odluke o pitanjima koja utječu a njihov svakodnevni život. Već 28 godina u Zadru se provodi vlast mimo volje građana koji su tako postali taoci vlastitog uvjerenja da u svom gradu ne mogu ništa promijeniti.

Svima kojima su ovakva pitanja međutim bitna dok ujutro voze djecu u vrtić ili se po gužvama brinu kako će djeca u školu i iz škole po neosvijetljenim cestama bez nogostupa, kako će oni ili njihovi bližnji doći do bolnice, hoće li Zadar biti sezonska krava muzara s nebitnim građanima ili pristojno mjesto za rad i život, od 12. 11. 2018. otvoren je poziv u Zadarski blok. Neće trajati samo do 9.12.2018. nego i nadalje dok ne riješimo pitanja važna za opstanak Zadra s njegovim žiteljima.

I da; nisu nam bitne ideologije, nije nam bitno ni to ako nešto ne iskomuniciramo dovoljno dobro, jer nama je bitan Zadar, bitno nam je kako ćemo svi dobro i kvalitetno živjeti i raditi u ovom gradu koji ima budućnost ako mu je ne potpuno ne uništi interesna grupacija kojoj smo svi predugo pustili raditi što hoće, pa ćemo u hodu komunikaciju popraviti, nesporazume razriješiti, ali ono najvažnije - zajedno riješiti opstanak i bolju budućnost Zadra. To nam je motiv, cilj i jedina svrha zajedničkog rada.

Za Zadar zajedno,

Marjana Botić