Svjedočenja sudskih vještaka obilježila su početak suđenja protiv Darka Kovačevića "Daruvarca" koji se u odnosu na dva kaznena djela, prijetnje i nanošenja teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjoj Zadranki s kojom je tri mjeseca bio u vezi, na okrivljeničkoj klupi Općinskog suda u Zadru izjasnio da se ne osjeća krivim.

Podsjetimo, 31-godišnjaka se tereti da je 28. svibnja, nakon što je u kafić unio ručnu bombu, mladoj Zadranki zaprijetio da će, ako ga prijavi policiji, ubiti nju i njezinu obitelj da bi ju dva tjedna kasnije, 13. lipnja, brutalno pretukao u kafiću u Ulici Nikole Tesle. Prema nalazu vještakinje za sudsku medicinu dr. Marije Baković, koja je jučer u Kliničkoj bolnici Dubrava pregledala 18-godišnjakinju, ozljede su nastale uslijed pet i više udaraca različitim sredstvima, odnosno stisnutom šakom, nogom i slično. Na upit Kovačevićevog odvjetnika Andreja Korljana o mogućnosti da su ozljede nastale uslijed pada, vještakinja je utvrdila kako u medicinskoj dokumentaciji nema ozljeda kakve tipično nastaju uslijed pada.

Najviše prigovora obrana je imala na svjedočenje psihijatra dr. Denisa Sabljara koji je iznio psihološki profil Kovačevića nakon što je 5. studenog u razgovoru s njim proveo sat i pol vremena.

- Okrivljenik ne boluje od duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti niti ovisnosti. Navodi da ima poremećaj spavanja, odnosno nesanicu, zbog grižnje savjesti nakon događaja. Trenutno uzima antipsihotike, psihostabiliziratore i antidepresive. Nezrela je osoba niske tolerancije na frustracije, razdražljiv s tendencijom otpora, gnjeva i bunta prema okolini. Neposlušan i tvrdoglav, sklon impulzivnim postupcima, nepredvidiv. Koristi negaciju, projekciju i "acting out" što ukazuje na nezrelu osobnost. Osjeća se neshvaćenim i nepravedno okrivljenim. Bitno obilježje osoba s emocionalnom nezrelošću je zanemarivanje i nepoštivanje prava drugih koje počinje u djetinjstvu i adolescenciji i nastavlja se u odrasloj dobi. Prijevara, prijetnja i manipulacija središnje su osobine takvih osoba, iznio je psihološki profil dr. Sabljar.

Na sudu je naveo detalje njihovog razgovora. Kovačević mu je ispričao da su njega i njegovu obitelj, dok je kao dijete živio u Banja Luci, maltretirali Srbi kao i da je kuća njegove bake dignuta u zrak. Rekao mu je i kako uzima hormone za povećanje i definiranje mišićne mase, a tog je dana, od 14 do 22 sata, popio dvije litre vina i 10 whiskey-cola. Po dolasku u kafić u Ulici Nikole Tesle naručio je bocu whiskeya no to, istaknuo je Sabljar, organizam nije moglo apsorbirati do trenutka napada.

- Isključena je smanjena ubrojivost, zaključak je sudskog vještaka.

Nakon njegovog iskaza obrana se usredotočila na kombinaciju alkohola i steroida kao spoja koji je mogao utjecati na njegovu ubrojivost. Sabljar je istaknuo kako, prema njegovom znanju iz fiziologije, nema mogućnosti za navedeno.

- Kako može zaključiti da na mene to nije utjecalo?, prigovorio je Kovačević s okrivljeničke klupe navodeći kako mu je Sabljar u razgovoru rekao kako bi taj spoj mogao utjecati na njegovo ponašanje. "Nisam to sigurno rekao", odgovorio mu je psihijatar.

Obrana je predložila provođenje novog, kombiniranog psihijatrijskog vještačenja kako bi se prije konačne dijagnoze provelo dodatno testiranje.

- Ovo je paušalno vještačenje s vrlo malo konkretnih dijelova. Predlažemo subspecijalista endokrinologije kako bi se mogao utvrditi utjecaj steroida i alkohola na djelovanje okrivljenika, istaknuo je odvjetnik Korljan. Općinski državni odvjetnik Igor Vulić uputio je prigovor na zahtjeve obrane navodeći kako se zasnivaju isključivo na iskazu okrivljenika o količini alkohola kojeg je tog dana konzumirao.

Obrana je zatražila i izuzeće dijelova policijskih izvještaja, snimke događaja te uvođenje dodatnih svjedoka u postupak. Nakon ročišta, koje je trajalo više od 2 sata, odvjetnik Korljan iznio je pred medijima nezadovoljstvo radom suca Tomislava Šimića te odbijenicom koju su dobili na zahtjev za izuzećem zadarskih sudaca i premještanjem postupka na šibenski sud. Suđenje se nastavlja u Zadru i to već u četvrtak, 15. studenog, u 9 sati kada je sazvano novo ročište za slučaj koji je šokirao hrvatsku javnost. Općinsko državno odvjetništvo u svojstvu tužitelja traži kaznu zatvora u trajanju od 5 i pol godina.