U prostorijama COIN Coworking Zadar održala se danas početna konferencija projekta "SOS-Surađuj i ostvari sebe", čiji su nositelji Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a partneri su Zadarska županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje, PU Zadar.

Marica Babić, zamjenica ravnateljice ZADRA-e ističe kako je temeljni cilj projekta poticanje poduzetništva i samozapošljavanja kod mladih, a kroz projekt će se dijeliti potpore (710 tisuća kuna) za najbolje poduzetničke ideje. Voditeljica projekta Alda Sovitti-Borčilo naglasila je kako je stopa zaposlenosti u Hrvatskoj drastično manja nego u EU te da je projekt namijenjen pripadnicima ranjivih skupina na tržištu rada i ostalim mladim nezaposlenim osobama. Nikolina Miočić, pomoćnica pročelnika Odsjeka za razvoj Zadarske županije također je pozdravila uzvanike:

- Jako je bitno da mladi ostanu tu, da zajednički gradimo budućnost i da ne budemo pasivni već aktivno čekamo sutra, naglasila je.

Konferenciji su nazočili i poduzetnici koji dokazuju da se u Zadru sa malim sredstvima može biti dobar poduzetnik.

Jedna od njih, Slavica Kosović, promijenila je nekoliko mjesta i naposljetku odlučila da više ne želi tako funkcionirati te započeti nešto svoje. Godine 2013., nakon posljednjeg zaposlenja, počela je raditi na EU projektima, a danas je vlasnica obrta. Kaže da je najbolja stvar u vezi zamozaposlenja sloboda odlučivanja. Još jedan dobar primjer je Igor Lončar, danas također vlasnik obrta. Nakon fakulteta krenuo se baviti grafikom web-stranica, a danas puno surađuje sa stranim tržištem i poduzetnik je već 9 godina. Komentira kako je IT je specifičan sa viškom posla i manjkom radne snage, odnosno kronično fali novih ljudi. Komentira kako ovakvi su programi nešto što je trebalo raditi još prije.

- Najbitnija stvar u COIN-u su ljudi, puno toga možeš naučiti od njih. Svi smo tu kao jedna obitelj, neprestano se podržavamo. Najviše nam korisnika dolazi za IT siteove, marketinške agencije, agencije za promet nekretninama, grafički dizajn. Dobra je stvar što poduzetnicima tržište nije samo Hrvatska nego i Europa i svijet, ima ljudi koji od hobija naprave posao jer su dobro razradili ideju i gledaju svoju poduzetničku ideju internacionalno, zaključuju mladi poduzetnici.

Projekt, koji je službeno započeo 14. svibnja, trajat će do 14. studenog 2019. godine.