Uoči izbora za Vijeća Mjesnih odbora na zadarskoj političkoj sceni oformila se nova koalicija - Zadarski blok. Čini ju šest političkih stranaka - Akcija mladih, MODES, HSLS, MOST, Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez te HSS.

- Dosad sam mislio da je bolje izlaziti na izbore sam i nemati nikakvog kontakta s ikim tko je imao doticaja s bilo kojom vrstom izvršne vlasti. Priznajem, bio sam izmanipuliran jer mi je danas jasno da je samo privilegiranim pojedincima u interesu da u Hrvatskoj imamo 156 stranaka. Shvatio sam da jedino zajedno možemo promijeniti stvari nabolje i da su međusobne razlike samo kriva percepcija malignih pojedinaca, poručio je Ante Rubeša (Akcija mladih) ističući kako je Zadarski blok jedinstvena priča u Hrvatskoj jer okuplja stranke lijevog i desnog političkog spektra.

Akcija mladih na proteklim je izborima već koalirala s MOST-om u čije je ime danas ispred zgrade gradske uprave na Narodnom trgu govorio Mladen Malta, gradski vijećnik i predsjednik Udruženja obrtnika Zadar. Istaknuo je kako su izbori za MO priprema za lokalne izbore 2021. godine.

- Sve ove stranke su različite veličine i različito funkcioniraju, a kad to stisnete nastane udarna snaga. Sad nas je šest, a ako dobijemo još dvije stranke moći ćemo na lokalnim izborima osvojiti više glasova i time napraviti više za naše građane. Kamen po kamen palača, blok po blok i - nešto novo i bolje.

Predsjednik podružnice HSLS-a, poznati ginekolog dr. Ivica Žuvela, Zadarski blok usporedio je s klapom.

- Svatko ima svoj glas, ali unatoč razlikama, zajedno dobro zvuče. Svjedoci smo da mjesni odbor kao takvi trenutno ne funkcioniraju, a mi kroz njih želimo razvijati zadarske kvartove.

Nadovezao se drugi doktor iz koalicije, Denis Bruketa, ističući kako žele skupiti onih 20 do 25 % glasova koji su se raspršili na proteklim izborima. Poziv građanima na izbore 9. prosinca uputio je Ante Periša iz MODES-a:

- Ako želite da vam bude isto ili gore, glasajte za SDP ili HDZ. Ako želite bolje, glasajte za nas.

HSS-ov Marijan Maroja osvrnuo se na ideološke razlike među članovima ove koalicije napominjući kako je u Zadarskom bloku jedina ideologija bolji život u mjesnim odborima.

Na novinarski upit jesu li u "blok" zvali SDP i HNS, odgovorio je Marko Pupić Bakrač (AM).

- Nisu pozvani. Ja osobno SDP ne vidim kao oporbu. Predsjednica ŽO Renata Sabljar Dračevac je veći HDZ-ovac od bilo kojeg drugog. Također, nije mi jasno kako mogu biti u koaliciji na lokalnoj razini kad je HNS na nacionalnoj izdao SDP, rekao je jedan od najaktivnijih županijskih vijećnika.

Upravo je on dao zaključak na današnjem predstavljanju nove političke opcije na lokalnoj sceni Zadra:

- U Zadru trenutačno prevladava trend linije manjeg otpora. Jedni uzimaju stranačku iskaznicu preko koje dobivaju zaposlenje i sve benefite koje uz nju idu, drugi pak bježe od partitokracije u inozemstvo trbuhom za kruhom. U takvim uvjetima imamo već duže vrijeme stagnaciju na svim poljima... Cijeli grad je u rukama jedne partije i nekoliko njihovih tzv. kontroverznih poduzetnika. Kapilarno su se raširili, ušli u svaku njegovu poru i paralizirali ga. To stanje mora biti dokinuto. Mi želimo Zadar za sve, a ne samo za HDZ!