ZADAR - Iz Agencije za obalni linijski promet najavili su dvije nove sezonske linije koje će Zadar povezivati s Rijekom, Šibenikom i Splitom.

Brzu liniju iz Rijeke preko Krka, Valbiske, Novalje i Vira održavat će G & V line Iadera Zadar . Oni su za tu komercijalnu liniju kupili i novi katamaran kojeg smo snimili ovih dana u zadarskoj luci.
Morsku vezu sa Šibenikom i Splitom uspostaviti novi brodar Envira iz Šibenika, otkrila nam je Paula Vidović, ravnateljica Agencije. Uskoro će biti objavljen i plovidbeni red te cijene putne karte za ove sezonske linije, najavila je ravnateljica Agencija sa sjedištem u Splitu u kojoj su se jako trudili i poticali nove morske veze.

Nova brodska povezanost primorskih gradova zamjena su nekadašnje uzdužobalne linije Rijeka - Dubrovnik. Ta pruga, kako se kolokvijalno zvala, prije nekih godina prestala je pristajati oko ponoći u Zadru jer je bilo malo putnika a brod Jadrolinije gubio je puno vremena na uplovljavanje i isplovljavanje iz Zadra kroz prolaz Maknare. U međuvremenu turisti se čude kako ne mogu brodom otploviti, primjerice do Splita, jer za njih je to još jedan doživljaj našeg Jadrana, kazali su nam svojedobno u Turističko-informativnom centru - TIC. I dokaz da smo pomorska zemlja, što se uglavnom ne iskazuje.

Jučer je je bilo otvaranje ponuda za održavanje trajektnih linija: Gaženica - Preko i Biograd- Tkon te brodske linije iz Gradske luke za Preko. Ponudu je dala samo Jadrolinija - koja će ih  nastaviti održavati od 2021. godine. Za te linije Agencija je objavila natječaj nakon što su dobili zeleno svijetlo Europske komisije jer su neprofitabilne zbog puno korisnika subvencija na račun Države.