Na sjednici Gradskog vijeća  u četvrtak glasovat će se o prijedlozima za dodjelu javnih priznanja za 2018. godinu. Već je poznato kako će nagrade za životno djelo dobiti Jasna Ančić i Željko Uzelac, dok će počasnim građaninom biti proglašen Luka Modrić.

Prijedlog o dodjeli naslova počasnog građanina Modriću uputila je Sportska zajednica Grada Zadra uz podršku NK Zadra, Sportske zajednice Zadarske županije, NK Arbanasi, ŽNK Donat i OK Zadar.

"Uz izuzetna postignuća na sportskom polju, Luka Modrić prepoznat je u čitavom svijetu i kao osoba koja širi ljubav među ljudima, potiče solidarnost i izuzetno doprinosi razvoju svijesti za unapređenje vrijednosti demokratskog društva. Zbog vrhunskih sportskih ostvarenja i promicanja Grada Zadra i Republike Hrvatske, Luka Modrić predlaže se za Počasnog građanina Grada Zadra jer nikada nije zaboravio svoj grad Zadar i domovinu Hrvatsku, pa tako i na dodjeli nagrade za najboljeg igrača svijeta nije zaboravio Hrvatsku i hrvatski jezik, već se na hrvatskom jeziku pred cijelim svijetom obratio riječima zahvale: „Volio bih pozdraviti moju Hrvatsku. Kakvo smo samo prekrasno ljeto imali. Hvala vam na predivnim emocijama. Uživali smo. Hvala vam na iskrenoj podršci i šaljem vam velike pozdrave." To je Luka Modrić. Priča o Luki Modriću je priča o Zadru i Hrvatskoj, to je priča koju treba pričati svoj djeci dok ih odgajamo da postanu ljudi", navodi se u prijedlogu odluke.

Jasnu Ančić za nagradu su predložili HNK Zadar, Udruga Drama plus i ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević.

"Slobodni smo predložiti Jasnu Ančić, dramsku prvakinju, za ovogodišnju Nagradu Grada Zadra za životno djelo. Nakon povratka iz Dubrovnika u rodni Zadar gdje se nakon više od 40 godina osnovao kazališni ansambl, gđa. Jasna Ančić je svojim neumornim i altruističnim pristupom teatru najzaslužnija da je Zadar nakon dugo vremena postao kazališno i kulturno prepoznatljiv i priznat grad u Hrvatskoj", navodi se između ostalog.

Željka Uzelca predložila je Liga protiv raka Zadar, čiji je vrijedni član. "Mnogi postanu najbolji u nečemu, ali ne ostaju dugo to. No, Željko ostaje i traje već dugo godina. Od Bagatovog pogona za tlačni lijev u Benkovcu, ovaj ing. strojarstva strpljivo je slagao kotačiće novog stroja, danas respektabilne tvornice u sastavu LTH. Taj strpljivo sastavljan stroj dobitnik je mnogih gospodarstvenih nagrada, a danas zapošljava 500 radnika. To su prepoznali mnogi, pogotovo oni koji su dolazili u kontakt s njim bilo u svijetu biznisa, bilo u eko uzgoju maslina, čime se sada bavi", naveo je tajnik Lige Vladimir Tomčuk.

Odbor za dodjelu javnih priznanja Grada Zadra, predvođen gradonačelnikom Brankom Dukićem,
na svojoj JE sjednici prihvatio prijedloge koji su upućeni za Miljenka Dujelu (predlagač Petar Bajlo), Cromaris (ŽK Zadar), Antoniju Mlikota (Svetko Perković), četvorica zadarskih "vatrenih" te braća Fantela (svih je predložila Sportska zajednica Grada Zadra).

Za Grb Grada Zadra ŠZ Grada Zadra predložila je Vladimira Gašpara i Ivicu Vidulića, Inovativni Zadar Zadružnu pivovaru Brlog, dok su Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar zajednički nominirali Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije te košarkaški klubovi Zadar, Jazine, Diadora i Adriatic 2018.