U nastavku privatne parnice njemačkoga bračnog para Schumacher protiv odvjetničkoga ureda i agencije za nekretnine zbog gubitka kuće koju su prije 12 godina kupili na Viru, jučer se zbog zdravstvenih poteškoća nisu pojavili na Općinskom sudu u Zadru, javlja Radio Zadar .

Kada su prije 12 godina kupili kuću na Viru, bračni par Erna i Ernst Schumacher iz njemačkoga grada Ulma, nisu ni slutili da će umjesto umirovljeničkih dana na Jadranu, u Hrvatsku dolaziti na sudska ročišta kako bi dokazali da su bili prevareni. Vjerujući odvjetnicima i agenciji za nekretnine bili su uvjereni kako su pravno zaštićeni, sve dok ovrhom nisu ostali bez kuće, da bi potom bili i deložirani. Naime, kako objašnjava Nada Landeka iz Udruge za zaštitu žrtava hrvatskoga pravosuđa Veronika Vera, u zemljišnim knjigama nisu bili upisani kao vlasnici, nego je kuća i dalje glasila na bivšega vlasnika, nad kojim je sud zbog dugova pokrenuo ovrhu. Postojala je procedura koju su oni morali riješiti, pa sve dok su ishodili rješenje o legalizaciji, tada je nekim čudom istoga dana bila zabilježena i plomba da se provodi ovrha i provedba legalizacije objekta, koji se legalizirao u zemljišnim knjigama. Znači to je bilo jedno brzopotezno rješenje, kojim su oni proveli ovrhu nad nekretninom u kojoj su oni živjeli, a koja je prodana na dražbi, pojašnjava Landeka.

Zbog svega je pravdu i naknadu štete obitelj Schumacher potražila na sudu. No, kako ističe Landeka, ni ti procesi ne idu glatko. Što zbog odgoda ročišta,što zbog zdravstvenoga stanja jutros se nisu pojavili u sudnici. No, njihove interese uz odvjetnika zastupa i udruga Veronika Vera. Mi gospođu nećemo ostaviti nijednoga trenutka, uz nju smo nesebično, bez obzira na poteškoće na tom putu. Čak smo se u postupku u drugoj parnici uključili kao mješači u postupak te smo nastupili kao tužitelji, kako bi joj olakšali da ne mora svaki put dolaziti na sud. Pratit ćemo je do najviših sudskih instanci, kako u Hrvatskoj, tako i izvan Hrvatske, rekla je Landeka.