Hrvatska je, zahvaljujući našim iseljenicima - ribarskim poduzetnicima iz Lastova i Kali, pionir uzgoja tuna na Sredozemlju na kojem se 20 godina poslije događa jedna pojava na koju je upozorila međunarodna organizacija „zelenih".
Povod je konferencija ICCAT-a u Dubrovniku koja se održava idućeg tjedna. Druga je to konferencija u Dubrovniku. Na prvoj, koja je bila također u Dubrovniku, donesene su povijesne odluke o zaštiti plavorepe tune koja se i uzgaja na farmama tune koje su uglavnom u zadarskom akvatoriju.
Interese hrvatskih uzgajivače od kada smo članica EU, predstavlja Europska komisija, No, najnoviji slučaj nema veze s Hrvatskom.

Što je o tome rekla Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u svom priopćenju za javnost:

Nedavno otkrivena ilegalna trgovina tunom na Sredozemlju u vrijednosti od čak 12 milijuna eura godišnje, kao i dramatičan pretjerani izlov tropske tune, dovodi populacije tuna ponovno u opasnost od kolapsa stoka. Uoči sastanka Međunarodne komisije za zaštitu atlantske tune (The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas,ICCAT), koji počinje u ponedjeljak 12. studenoga u Dubrovniku, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva EU i druge ribarske nacije da uvedu stroge kontrole i sankcije protiv korumpiranih tvrtki prije nego što se donese nova odluka o povećanju kvota ulova tune. Neoprezno postupanje prilikom donošenja odluka o kvotama, kao i bilo kakve promjene u postojećem planu, mogle bi ozbiljno ugroziti oporavak ove važne riblje vrste.


Očekuje se kako će ovogodišnja rasprava biti pod snažnim utjecajem trenutačne kaznene istrage o sumnji na "pranje" 12 milijuna eura neprijavljene sredozemne tune koja navodno uključuje španjolske tvrtke, francuske i talijanske luke te farme plavoperajne tune na Malti. Ako se zločin potvrdi i dokaže, istraživanje će pokazati da svake godine 2500 tona plavoperajne tune (što je gotovo 20 posto prošlogodišnje kvote za cijelu EU), uspijeva izbjeći kontrolu EU i država članica.