Grad Zadar provest će rekonstrukciju i modernizaciju Područne škole na Ploči. U suvremeno opremljenom objektu nastavu će nakon dovršetka moći pohađati 100 učenika, stoji u projektu što ga je izradio Mladen Nižić iz Atrija d.o.o. a Grad po njemu ovih dana objavio poziv za prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima.

Postojeća zgrada izgrađena je oko 1920. godine na granici Ploče i Dračevca, kako bi ju mogli pohađati učenici obaju tadašnjih mjesta. U Drugom svjetskom ratu zauzela ju je talijanska vojska, zbog čega se nastava održavala u župnoj kući u Dračevcu. U Domovinskom ratu je granatirana, pa je nastava održavana u crkvi. Dvaput je obnavljana - prvi put 1998. godine, kada je provedena minimalna obnova kako bi ju učenici mogli pohađati, a potom su 2008. godine napravljeni manji zahvati i dodana treća učionica. Krajem 2009. godine postavljen je vanjski videonadzor kako bi se spriječilo oslikavanje fasada sprejevima u boji, što je bila omiljena razbibriga vikendom ovdašnje mladeži.

Budući da se zbog povoljne cijene građevinskih terena područja Dračevca i Ploče ubrzano naseljavaju, u školu pristiže sve više učenika te ih je trenutačno 54. Nastava je raspoređena u dvije smjene, no već se stvara potreba za petim odjeljenjem, što bi značilo i uvođenje treće smjene. Zbog toga je matična Osnovna škola Krune Krstića, u suradnji s osnivačem Gradom Zadrom, odlučila već u ovoj školskoj godini početi s temeljitom rekonstrukcijom i nadogradnjom zgrade, kaže pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

- Ovom rekonstrukcijom za jedno duže vrijeme riješit ćemo problem pohađanja nastave u ovoj školi te će svi učenici moći biti u jednoj smjeni. Uz četiri učionice bit će uređen još jedan prostor koji će se, bude li potrebno, moći namijeniti za održavanje nastave, ističe Kasap.

Postojeći dio zgrade škole bit će u potpunosti građevinski rekonstruiran, s novim prostornim funkcijama. U prizemlju su projektirani novo stubište, sanitarni prostori, spremišta i jedna učionica. Iznad dijela postojećeg prizemlja su četiri učionice te hodnik iz kojeg se izlazi u dvorište škole.
Učionice su projektirane za maksimalni kapacitet od 100 učenika. Na katu će se trokrakim stubištem dolaziti u prostor za više namjena. On će se, kaže Kasap, moći koristiti za izlaganje učeničkih radova, priredbe, susrete, odmor učenika i posjetitelja škole.

Nakon provedenog natječaja i uvođenja u posao rok završetka radova je 250 kalendarskih dana, što znači i potrebu organiziranja nastave u drugom objektu. Ravnateljica Matešić kaže kako je Školski odbor, uz suglasnost roditelja, predložio da se nastava odvija u dvije smjene u župnom dvoru sv. Petra na Ploči.

- Roditeljima je ponuđena ta mogućnost ili nastava u matičnoj školi u Arbanasima u poslijepodnevnoj smjeni. S obzirom na to da je to roditeljima dosta komplicirano, s obzirom na prijevoz autobusom, koji bi pri dolasku bio do Kolodvora, zatim povratak iz škole, a svi imaju različitu satnicu, oni su se složili s ovom jednostavnijom varijantom. Ovih dana uputit ćemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja zahtjev za utvrđivanje uvjeta rada na novoj lokaciji, nakon čega će njihovi djelatnici doći u inspekciju i provjeriti je li prostor primjeren za održavanje nastave. To je prostor sa svim potrebnim sadržajima, dva sanitarna čvora, urednim atestima, čak i atomskim skloništem pa vjerujem da u tom smislu neće biti zapreka, kaže ravnateljica OŠ Krune Krstića Jasmina Matešić.

Počne li se s radovima do kraja ove godine, očekuje da bi učenici Ploče i Dračevca već na početku sljedeće školske godine ponovno bili u svojim školskim klupama.

Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima Grad Zadar je objavio u Elektroničkom oglasniku javne nabave dana 6. studenoga 2018. godine u trajanju do 14. studenoga 2018. godine. Svi zainteresirani gospodarski subjekti mogu dostaviti eventualne primjedbe i prijedloge putem Elektroničkog oglasnika javne nabave ili na adresu elektroničke pošte naručitelja javna.nabava@grad-zadar.hr. Procijenjena vrijednost radova po projektnom zadatku je 2,47 milijuna kuna bez PDV-a.