ZADAR- Danas službeno počinje sezona cijepljenja protiv gripe. Dr Alan Medić, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo u Zadru izjavio je za Radio Zadar kako su dobili tisuću doza više nego lani.

Tako će se izbjeći dodatno naručivanje doza zbog povećanog interesa građana. Zadarski Zavod naručio je 12 tisuća doza. Već je po ambulantama podijeljeno 10 i pol tisuća, dok se ostatak čuva za izvanredne situacije. Prema informacijama epidemiologa dr. Medića, lani je bilo službeno evidentirano 1 700 slučajeva gripe, ali se to obično množi s pet, odnosno onima koji rade gripe nisu išli kod doktora.

Za razliku od prošle sezone gripe, preventiva protiv nadolazeće provodi se u prostoru Poliklinike gdje je s Kolovara preselio zavod za javno zdravstvo.

Ovosezonsko trovalentno cjepivo koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU-a za sezonu 2018./2019. odnosno sadrži dva podtipa virusa gripe A i jedan tip virusa gripe B. N