Ogranak Mladeži Matice hrvatske osnovala je grupa mladih studenta s ciljem da obogate i pokrenu usnuli studentski i intelektualni život u Zadru. U sklopu toga, pripremaju bogati program s mnoštvom zbivanja.

Za početak su pripremili natječaj za studentski projekt "Katedrom do znanstvenika" gdje će studenti dobiti priliku za izlaganje svojih završnih, diplomskih i istraživačkih radova. Izlaganja će se održavati jednom mjesečno u ciklusima od studenog 2018. do lipnja 2019. godine. Po susretu su predviđena dva izlaganja, što znači ukupno šesnaest izlaganja. Kako se prijaviti i što je sve potrebno za prijavu, pogledajte detaljnije na Facebooku.

Osim toga, osnovali su čitateljski klub mladih, nazvavši ga "Razgovor ugodni". Temeljna je svrha kluba biti institucionalnom platformom koja će posredstvom razgovora - moderiranih tematskih rasprava - omogućiti aktivno sudjelovanje mladih kroz iznošenje vlastitih stavova i perspektiva. Teme su prilagođene interesima studenata i mladih, a razrađene kroz raspravu trebaju ponuditi odgovore na pitanja i predložiti rješenja za nacionalne i lokalne probleme u područjima kulture, gospodarstva, obrazovanja, znanosti, politike i svakodnevice uopće.

Nadalje, svrha je kluba i poticanje kritičkog promišljanja, razvijanje artikuliranog argumentiranja i govorništva, stvaranje poznanstava i suradnje kroz ugodnu, ali i dinamičnu raspravu u humanističkom duhu. Čitateljski klub svoje susrete održava javno, u drugom tjednu svakog mjeseca. Rasprave se temelje na unaprijed predloženoj literaturi.

Tema prvog ovakvog susreta bit će "Knjiga i kultura čitanja", a održati će se u utorak, 13. studenog 2018. od 18:00 - 19:30 h. Za više informacija također posjetite Facebook event.