Hrvatski turizam predstavlja jedan od glavnih pokretača ukupnog hrvatskog gospodarstva i značajno doprinosi ukupnom društvenom razvoju RH i blagostanju svih hrvatskih građana. Turizam je nedvojbeno najunosnija djelatnost, a hrvatski turistički sektor kao i onaj u Zadarskoj županiji nalazi se na prekretnici koja treba odrediti smjer budućeg razvoja i tržišnog pozicioniranja RH i Zadarske županije kao cjelovite i kvalitetne turističke destinacije.

Na Radiju 057 nedavno je gostovao Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije, koji je predstavio Program kreditiranja obiteljskog smještaja Welcome na području Zadarske županije

Korisnici kredita mogu biti isključivo iznajmljivači koji već imaju oznaku kvalitete „Welcome" te žele poboljšati kvalitetu svog smještaja i iznajmljivači koji su temeljem raspisanog Javnog poziva za dodjelu oznake kvalitete podnijeli zahtjev za dodjelu oznake kvalitete „Welcome", a koji trenutno ne ispunjavaju uvjete koji se odnose na uređenost okoliša, interijer, ili uvjete za podbrendove, a žele napraviti ulaganja i time ispuniti uvjete. Kreditni potencijal iznosi 10 milijuna kuna pri čemu najviši pojedinačni iznos kreditnih sredstava iznosi 150.000 kuna.

- Kamatna stopa na kredit iznosi najviše 4,5% godišnje, fiksno, za cijelo razdoblje otplate kredita, pri čemu Zadarska županija subvencionira kamatu na odobrene kredite s 4 postotna poena za ulaganja na području otoka Zadarske županije (osim otoka Vira i Paga) i ruralna područja (naselja Zadarske županije koja nemaju izlaz na more), tako da kamata za krajnje korisnike iznosi najviše 0,5% godišnje ili 0% godišnje, ovisno o banci koju korisnik izabere. Za preostala područja Zadarske županije, Županija subvencionira kamatu s 3 postotna poena tako da kamata za krajnjeg korisnika može iznositi najviše 1,5% godišnje ili 1% godišnje, rekao je Jurišić.

Projekt „Welcome" nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja odličnu priliku za nagrađivanje svih onih iznajmljivača koji su dobri domaćini te su ostvarili hvalevrijedne iskorake u kvaliteti i originalnosti svoje ponude. Na Javni poziv za dodjelu Welcome nagrada za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji mogu se prijaviti privatni iznajmljivači soba, apartmana/studio apartmana i kuća za odmor na području Zadarske županije koji posjeduju oznaku kvalitete „WELCOME".Nagrade će se dodijeliti za tri glavne kategorije smještaja: sobe, apartmani/studio apartmani i kuće za odmor. Svaki iznajmljivač može se prijaviti s istim objektom u više različitih kategorija. Javni poziv je otvoren do 9. studenog 2018. godine.

- Prva nagrada je 15 tisuća kuna i zlatna plaketa, druga 10 tisuća kuna i srebrna plaketa a treća pet tisuća kuna s brončanom plaketom. Tri odabrana finalista iz svake kategorije predstavit će se u dnevnom tisku, na web stranici Zadarske županije i TZ Zadarske županije kao primjer dobre prakse u turizmu. Pobjednici će biti proglašeni i službeno nagrađeni u sklopu svečane dodjele nagrada tijekom prosinca 2018. godine, ističe Jurišić.


Javni poziv, prijavni obrazac i popis dokumentacije koju treba priložiti uz prijavu, podnositelji mogu preuzeti s linka na stranicama Zadarske županije ili se mogu preuzeti u Upravnom odjelu za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove. Odgovore na sva pitanja vezana uz ovaj Javni poziv mogu se dobiti na tel. 023/350-430 ili 023/350-342.