Smrad koji se i dalje osjeti u prolazu uz uvalu Jazine još jednom će se konačno rješavati, ovog puta u okviru rekonstrukcije ceste od Bulevara prema Liburnskoj obali. Kako nam je rekao direktor Odvodnje Grgo Peronja, smrad, ako ga ima, ne potječe fiksnog dotoka kanalizacije, jer ga u Jazinama nema već niz godina. Jedino što preostaje kao mogući uzrok problema su oborinski cjevovodi koji funkcioniraju samo kada pada kiša.

- Radi se o četiri rešetke kod pješačkog semafora koje su spojene izravno na cijev, a to znači da može biti i nekog oduška kada prolazi voda, pa ako ste blizu njih ili prolazite autom možete pokupiti nešto što bi se "čulo" iz njih. Zbog toga ćemo u okviru rekonstrukcije ceste rešetke prespojiti na sifonirani način i time isključiti i taj izvor "mirisa", rekao nam je Peronja.

Odvodnja je krajem prošlog mjeseca imala i jednu veću intervenciju kod zgrade suda u Borellijevoj ulici te se u prvi trenutak mislilo da je pukla velika cijev, zbog čega bi se moralo kopati i do šest metara dubine. Nasreću, radilo se o lažnoj uzbuni.

- Izvukli smo komade keramike iz cijevi zbog čega smo mislili da je cijev pukla, ali smo prostor istražili kamerom i vidjeli da nema puknuća. Moguće je čak da su oštećenja nastala i za vrijeme bombardiranja ili čišćenja ruševina u Drugom svjetskom ratu, budući da se radi o starim cijevima, ali i dovoljno velikima za današnje potrebe Poluotoka. Sretni smo zbog toga što bismo u suprotnom morali skidati kameni pločnik, kopati s mehanizacijom, nadati se da neće biti zastoja zbog arheoloških otkrića... Tko zna do kada bi se sve to odužilo.

Inače, u cijevima su najčešći otpad vlažne maramice, kojih su tisuće izvučene i u ovom čišćenju. Unatoč upozorenjima i proizvođača i komunalnih tvrtki neodgovorni pojedinci i dalje ih bacaju u WC-školjke, zbog čega pati okoliš ali i sustav odvodnje cijeloga grada.