ZADAR - U Liburniji je proveden  prvi EU natječaj za kupnju 25 autobusa za što su dobili 9 ponuda od 4 tvrtke od kojih je jedna iz Poljske, a ostale tri iz Hrvatske.

U kolovozu ove godine, direktor Liburnije Edvin Šimunov potpisao je s ministrom prometa Olegom Butkovićem ugovor o kupnji 25 novih autobusa (dizelaša) za Liburniju a financirat će se s gotovo 45 milijuna kuna, od čega je 36 milijuna iz EU fondova. Europa daje novac kako bi se u gradskom prijevozu koristili autobusi koji će pridonijeti smanjenoj emisiji CO2, odnosno zagađenju iz njihovih ispuha.

Zadarski natječaj za kapitalnu kupnju autobusa podijeljen je u tri kategorije. Za gradski prijevoz kupuje se 6 niskopodnih autobusa, 8 za prigradski promet ali s rampom za invalide te još 11 autobusa s kojima će se obnoviti javni prigradski prijevoz. Za prvu kategoriju početna cijena je bila 11.1 milijuna kuna bez PDV-a, za drugu grupu 10.3 milijuna kuna a procjena za kupnja 11 autobusa bila je 14 milijuna kuna.

Prema otvorenim ponudama, samo je Solaris Bus Coach S.A. iz Poljske dao nižu ponudu (9.3 milijuna kuna). Povjerenstvo će ocjenjivati sve ponude koje su dali MB Zagreb, Auto Hrvatska iz Hrvatskog Leskovca, Autobus iz Resnika (ZG) a izabrat će ekonomski najpovoljniju.

Najveće ponude, s nešto više od 15 milijuna kuna, stigle su od MB Zagreb i Auto Hrvatske za kupnju 11 autobusa za prigradski promet.