ZADAR- U ponedjeljak će se javnosti predstaviti Zadar Aviation Center, projekt škole letenja čija je vrijednost pet milijuna eura.

Uz pokretače tog komercijalnog projekta, pilote Ivana Janovića i Borisa Bratuševca, na predstavljanju će biti inozemni partneri. Zbog jakog juga, izostat će promocija trenažnog zrakoplova Pipistrel SW121, slovenskog proizvođača na kojem bi se vršila obuka u Zračnoj luci Zadar u kojoj već djeluje jedna škola letenja.
U najavi je rečeno kako je Zadar Aviation Center d.o.o. tvrtka registrirana na trgovačkom sudu u Zadru 2017 g. s namjerom osnivanja škole letenja u Zadru prema EASA pravilima i vrhunskim svjetskim standardima.

Kao prvi korak prema tome cilju u prosincu 2017 g. kupljeno je i u potpunosti plaćeno 2200 m2 građevinskog zemljišta u poslovno gospodarskoj zoni Zemunik Gornji. Trenutno se radi na ishođenju potrebnih dozvola za izgradnju zgrade škole i simulatora u suradnji s općinom Zemunik Donji koja također trenutno radi na osiguranju potrebne infrastrukture.

Osnivači Zadar Aviation Center d.o.o. su Ivan Janović i Boris Bratuševac trenutno zaposlen kao generalni direktor obuke u Baltic Aviation Academy (4. najveće zrakoplovne škole u Europi ) s višegodišnjim iskustvom u školovanju pilota (SAD, Europa, Azija). Ivan Janović je trenutno kapetan u kompaniji Silk Way kao kapetan na Boeingu 747 . On je kao i Bratuševac bivši nastavnik letenja na Pilatusu PC-9M i pilot MiG-21 u HRZ-u.

Uz njih dvojicu, na predstavljanju će biti predstavnici tvrtke iz Omana odakle bi dolazili učenici nove zadarske škole, te francuske Jet Azure koja je zainteresirana za sufinanciranje tog projekta. U njemu će sudjelovati i slovenski proizvođač letjelica Pipistrel.