ZADAR- Da su Ilirija i Turisthotel perjanice hrvatskog turizma, potvrđeno je na sinoćnjoj dodjeli turističkih nagrada u Hvaru na kojoj ni ove godine nije bilo Zadra ( novim konceptom ukinute su nagrada za manje, srednje i velike turističke gradove).

Nije ta dodjela nagrada svetinja, a još manje objektivnost kada se već godinama za najbolju marinu proglašava Frapa u Rogoznici. U konkurenciji je bila marina Mandalina koja s hotelom kojeg je projektirao Nikola Bašić izgleda kao da je na Azurnoj obali. Međutim, predlagatelji kažu da je udaljena pet minuta od zadarskog aerodroma i sva ozbiljnost tog izbora padne u more. Jednako tako kamp turističkog naselja Zaton izgleda svjetski toliko da se čovjek pita jesu li to prizori iz žurnala. Da je Ilirija pionir nautičkog turizma, to na sreću nije bilo upitno kao ni organizacija Biograd Boat Showa, našeg najvećeg sajma.

Maškovića han nije imao konkurenciju u izboru kulturne atrakcije godine. Nagradu je preuzela direktorica TZ Pakoštane Danijela Vulin, a u prvom redu sinoć je sjedio najpoznatiji Pakoštanac Ante Gotovina. Uz gradonačelnika Milana Bandića koji je preuzeo nagradu za Zagreb kao najbolju destinaciju godine. I tek tu počinju upitnici o smislu najveće turističke nagrade koju je Bandiću uručio premijer Andrej Plenković a u „oskarovskom" proglašenju suflirao mu je Tomislav Žepina, direktor marketinga Zračne luke Zadar koja je jedina imala pad promet u kolovozu ove godine. Žepina je proglašen naj djelatnikom zračnog prometa u Hrvatskoj.

Kada u svom podužem govoru premijer Plenković kaže da nam je turizma najvažnija gospodarska grana koja s 20 posto sudjeluje u BDP, te kako će njegova Vlada paketom zakona ustrojiti bolji sustav, onda je turizam pretvoren u političku temu hvalospjeva. Osobito jer je ministar Gari Cappelli ukinuo turističku sezonu koja u njegovom mandatu, što stalno ponavlja,  traje cijelu godinu. A kada ministar preko premijera najavi kako će se dogodine turističke nagrade dodijeliti u Slavoniji, stvarno je pitanje zbog čega i koga je Hrvatska turistička zemlja i kuda plovi turistički brod nakon  televizijske fešte u Hvaru koji ima tradiciju od 150 godina u turizmu.