ZADAR - Nakon što je 10. listopada donesena odluka kako će posao na projektiranju i izgradnji Centra za gospodarenje otpadom „Biljane Donje dobiti slovenska tvrtka RICO, u žalbu je uložila poljska tvrtka ZP Control Process Spolka akcyjna iz Krakowa.

Poljaci su na ponovljenom natječaju bili jedina tvrtka uz izabrani RICO s ponudom koja je bila 70 milijuna skuplja. RICO je prihvaćen kao povoljnija ponuda s iznosom od 460.616.204,69 kuna s PDV-om. Do odluke je došlo kada su jedinice lokalne samouprave pristale na povećanje svog udjela u odnosu na iznos kojeg su odobrili EU fondovi za zadarski projekt gospodarenja otpadom.  RICO je izbaran na osnovu bodovanja kao ekonomski najpovoljnija ponuda, ističu iz tvrtke EKO Zadar koja ima rok od pet dana da se očituje na očekivanu žalbu iz Poljske.
Ona je u žalbenom roku stigla na adresu tvrtke EKO Zadar a 24. listopada zavedena je u registru Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave.

Ista tvrtka do sada se već četiri puta žalila Državnoj komisiji: prvi put su se žalili na odluku o poništenja prvog natječaja, tri puta su uložili žalbu tijekom ponovljenog natječaja da bi se sada žalili i na ishod natječaja.
Državna komisija odlučivat će o elementima njihove žalbe u procesu koji traje najmanje mjesec dana. O njihovoj odluci ovisit će i sudbina tog najvećeg EU projekta na zadarskom području.