Točno mjesec dana nakon najveće zapljene droge na zadarskom području, Policijska uprava zadarska zabilježila je novi rekord - najveću pojedinačnu zapljenu kokaina.

Jučer oko podne na autocesti A1 u smjeru Splita, kod odmorišta Marune, u prometnom prekršaju, prekoračenju dopuštene brzine za 50 km/h, uočen je Audi A3 bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka, u vlasništvu 37-godišnjeg državljanina BiH. Nakon zaustavljanja utvrđeno je da Audijem upravlja 43-godišnjak iz Brčkog, koji uz bosansko-hercegovačko ima i hrvatsko državljanstvo.

- Izvršenim provjerama pobuđena je sumnja da bi se u vozilu mogli nalaziti krijumčareni predmeti te je automobil vučnom službom premješten u krug PU zadarske, gdje je po nalogu suca istrage izvršena pretraga kojom je pronađen i oduzet paket s ukupno 1 140 grama kokaina. S obzirom na to da je vrlo visoke čistoće (op.a. preko 80 %), dileri ga gotovo uvijek miješaju s raznim supstancama kako bi mu povećali masu te u konačnici njegova vrijednost na uličnom tržištu premašuje milijun kuna, otkrio je na današnjoj konferenciji za medije šef krim policije Bore Mršić.

Kriminalističkim istraživanjem otkriveno je da je 43-godišnjak jedan od članova već detektirane istočno balkanske skupine umiješane u poslove s drogom. Ime skupine Mršić zasad nije htio otkrivati, ali je napomenuo kako je povezana s kriminalnim miljeom na zadarskom području.

- Kokain je bio namijenjen za daljnju preprodaju na južnodalmatinskom području te će se kriminalističko istraživanje nastaviti u suradnji s drugim policijskim upravama, poručio je voditelj Službe kriminalističke policije.

Uz paket kokaina u automobilu je pronađen manji novčani iznos te uređaji za zaštićenu komunikaciju.

- Riječ je o mobitelima kakve koriste pripadnici najorganiziranijih kriminalnih skupina na svijetu. Podaci i poruke se kriptiraju i vrlo ih je teško probiti, istaknuo je Mršić.

Uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, 43-godišnjak je priveden pritvorskom nadzorniku te će biti odveden na ispitivanje kod Općinskog državnog odvjetnika, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru. Predviđena kazna za ovo kazneno djelo kreće se od jedne do 12 godina zatvora. Policija još utvrđuje povezanost vlasnika vozila i drugih osoba s ovim slučajem.