Ovogodišnji Advent u Zadru, prema riječima gradonačelnika Branka Dukića, ne donosi revolucionarne promjene. Manifestacija se otvara na Dan Grada Zadra, 24. studenog, i trajat će dan duže nego lani, do 2. siječnja. 

- Malo smo si dali više truda i neke elemente osvježili. Najveća novost odnosi na klizalište koje će, nakon što smo utvrdili da tvrtkama nije isplativo poslovanje na Poluotoku, biti na Višnjiku što je trajnija opcija, istaknuo je Dukić na današnjoj najavi blagdanske manifestacije u palači Cedulin. 

Nadovezao se direktor sportskog centra Denis Karlović ističući kako će površina novog klizališta od 600 m2 biti tri puta veća u odnosu na staru lokaciju na parkiralištu kod crkve sv. Marije. 

- Ovo je još jedan atraktivan sadržaj na Višnjiku za koji sam siguran da će privući puno mladih ljudi. Prostor će tri mjeseca funkcionirati kao klizalište, uz ugostiteljski i zabavni program, a ostalih devet mjeseci kao rolalište. U izgradnju će se uložiti 400 tisuća kuna, rekao je direktor gradske tvrtke.

Druga gradska tvrtka, Tržnica Zadar, otvorila je danas natječaj za davanje u zakup kućica na glavnim lokacijama manifestacije - Trgu Petra Zoranića i Trgu pet bunara.

- U zakup se daje 25 kućica u dvije veličine, obje veće nego lani. U svima se može pružati ugostiteljska i trgovačka djelatnost, a rok prijave je 2. studenog, istaknuo je direktor Tomislav Letinić. Početni iznos zakupnine je 12 tisuća kuna što je razlika u odnosu na prošlu godinu kada su ugostitelji za poslovanje u drvenom objektu morali izdvojiti najmanje 15 tisuća kuna. Tržnica je kućice nabavila od karlovačke Kurije za 190 tisuća kuna uz mogući otkup u budućnosti. 

- To ne znači da se odustalo od vlastitih, naglasio je resorni gradski pročelnik Ivica Katić dodajući kako je u tijeku izrada troškovnika za idejno rješenje Matije Huzjaka. Bit će napravljen i predstavljen prototip no prema prvim procjenama izrada će biti skupa i neisplativa, nadovezao se gradonačelnik Dukić.

Poziv ugostiteljima na natječaj u ime Udruženje obrtnika Zadar uputio je Robert Kovačević: 

- Došlo je do toga da imamo skoro cijelu godinu posla. Ponekad smo i sami iznenađeni s količinom gostiju, istaknuo je Kovačević.

Umjesto novog direktora Turističke zajednice grada Zadra Marija Paleke, koji je opravdan prisustvom na konferenciji u Splitu, program manifestacije predstavio je voditelj marketinga Ante Galić. 

- Zadarska adventska priča traje duže od ostalih, a ove godine će biti programski dosta bogatija. Nisu još definirani svi izvođači, a ono što imamo je koncept koji se pokazao uspješnim. Više prostora dat ćemo mladim zadarskim glazbenicima koji dosad nisu imali priliku nastupati na većim manifestacijama, rekao je Galić otkrivajući na novinarski upit dio većih estradnih imena - Colonia, Jinxi, Franka Batelić, Vatra, TBF, Gustafi...

Druga strana grada i ove godine će biti zapostavljena u blagdanskom duhu. Antički Forum oživjet će na tri dana, od 12. do 15. prosinca, sajam Naši mali gušti.

- Prijave za 70 izlagača bit će otvorene mjesec dana ranije, a sudjelovanje je besplatno. Na ovaj način malim proizvođačima želimo olakšati plasman i put prema kupcima. I ove godine bit će pripremljen bogat edukativni program za sve posjetitelje, najavio je Petar Pedišić iz Županijske komore Zadar. 

Predsjednik Obrtničke komore Zadar Stjepan Knežević naglasio je izvrsnu sinergiju između institucija koje su danas predstavili program Adventa. 

- Zbog te sinergije polučujemo izvanredne rezultate na koje su neki izvan Zadra zavidni, istaknuo je Knežević.

U Perivoju Gospe od zdravlja ponovno će zaživjeti program "Kampo KAdvent", a u najavi je i drugo izdanje "Iške kraljice", jedinstvene skijaške utrke. Nastavak nisu dobili svjetlosni efekti, poput holograma u Jazinama ili projekcija na Crkvi sv. Donata, koji su izazvali oduševljenje javnosti na prošlogodišnjim zadarskim Adventima. 

Više informacija o programu Adventa, u koji je i ove godine uloženo oko 1,1 milijuna kuna, bit će poznato u narednim tjednima.