U povodu obilježavanja „Europskog dana sprječavanja trgovanja ljudima", policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika u suradnji sa policijskim službenicima Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije PU zadarske održali su edukativna predavanja učenicima završnih razreda Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru.

Učenici su educirani o obilježjima kaznenog djela trgovanja ljudima, rizicima kojima su izloženi, važnosti prevencije odnosno važnosti samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca, te važnosti dojave policiji svakog sumnjivog ponašanja koje se može dovesti u vezu s ovim kaznenim djelom.

Tijekom predavanja koristili su se sadržaji iz kampanje Dvije djevojčice"  i  akcije „Zajedno"  u kojima aktivno sudjeluju djelatnici  Ministarstva unutarnjih poslova.

Navedene aktivnosti i  kampanje provode se s ciljem osvještavanja rizika kojem su izložene mlade osobe koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile putovati u druge zemlje. U Republici Hrvatskoj kampanju provodi CESI u suradnji s Veleposlanstvom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ministarstvom unutarnjih poslova RH,  Pravobraniteljicom  za ravnopravnost spolova i Uredom VRH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Učenicima škole Vice Vlatkovića policijski službenici su skrenuli pozornost na činjenicu da  manjak životnog iskustva i nedostatak informacija čini mlade ljude najranjivijom  i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja ljudima. Teže   mogu prepoznati  tko su glavni negativci u svijetu oko njih. Žrtve trgovanja ljudima nerado prijavljuju i svjedoče o paklu koji su prošli, o čemu je svoja iskustva izložio policijski službenik Službe kriminalističke policije.

Policijski službenici za prevenciju objasnili su učenicima da je trgovanje ljudima jedan proces koji obuhvaća više faza od vrbovanja preko transporta do eksploatacije osobe koja se tada pretvara u robu te se  sa  njom postupa po principu ponude i potražne.

U suvremenim uvjetima sve veću opasnost predstavlja pronalazak žrtve preko društvenih mreža preko kojih mladi ljudi sve više komuniciraju, što je posebno naglašeno tijekom predavanja. Prikazan je i kratki film pod nazivom „Dvije djevojčice" u kojem se prikazuju primjeri načina na koji se varaju djevojke, odnosno kako počinje njihovo iskorištavanje, a navedeni  su i primjeri iskorištavanja mladića koji su bili  žrtve trgovanja ljudima.