U VIP dvorani Sportskog centra Višnjik danas je održana konferencija „Mogućnosti financiranja u ruralnom turizmu", koju je organizirala Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA. Stručnjaci iz Zadarske županije, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG BICRO i Ministarstva poljoprivrede zainteresiranim iznajmljivačima i turističkim djelatnicima govorili su o mjerama i načinima financiranja ili kreditiranja projekata iz područja ruralnog turizma.

Ruralni turizam je, istaknuo je ravnatelj AGRRA-e Vlado Kovačević, pri osnivanju ove agencije bio jedna od okosnica oko koje će se promišljati strateški razvoj ruralnog područja Zadarske županije. Nakon nekoliko godina rada i priprema napokon je sazrelo vrijeme za konkretne projekte, budući da su krenule i različite mjere, potpore i kreditne linije za razvoj ruralnog turizma.

- Ruralni turizam nam se događa ali ga ne prate institucije u onoj mjeri koje bi bile potrebne. Sazrelo je vrijeme da turistički radnici prepoznaju važnost ruralnog turizma u razvoju Zadarske županije te na jedan stručan način daju dodatnu vrijednost ovoj ponudi. Želimo da se poduhvati realiziraju kako bismo ljudima i djeci omogućili da ostanu živjeti i raditi na ovom području, rekao je Kovačević.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije Lovro Jurišić program je program kreditiranja obiteljskog smještaja „Welcome". Strategija razvoja turizma predviđa iskorak u svim vrstama smještaja, budući da Zadarska županija ima manjak visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta, dodatnih sadržaja izvan sezone, educiranog menadžmenta itd.

- Od oko 15.000 iznajmljivača 70 posto njih su vlasnici domaćinstava. Cilj ovog kreditiranja ke povećanje kategorizacije, razine usluge, jačanje vidljivosti obiteljskog smještaja, a u njemu značajan dio ima i ruralni turizam, rekao je Jurišić. Uz županijske subvencije kamate za kredite kod četiri banke s kojima je program ugovoren krajnjim je korisnicima između 0,5 i 1 posto.

Brojnom auditoriju potom je Ines Ličina iz HAMAG-BICRO predstavila financijske instrumente za ruralni razvoj, Robertina Vučković iz Uprave za ruralni razvoj mogućnosti financiranja iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020, dok je o financiranju projekata u praksi govorio Darko Dukić i Dekleva Consultinga. Svim nazočnima na kraju sz izražene želje za daljnje poslovne uspjehe u ruralnom turizmu.