Kabinet za ranu intervenciju Caritasa zadarske nadbiskupije proslavio je 5 godina postojanja uz Dan otvorenih vrata. U prostorijama kabineta sve je nazočne pozdravio don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa zadarske nadbiskupije, voditeljica Lucija Božajić Golem, a kratku prezentaciju o radu Kabineta proteklih 5 godina Marina Grbić, jedna od djelatnica.

- Sretni smo što već pet godina dajemo stručnu i savjetodavnu pomoć obitelji i djeci sa utvrđenim ili s rizikom odstupanja u razvoju. Dakle, jednako se usmjeravamo i prema djeci i prema roditeljima, s naglaskom na njihove individualne potrebe, jer svako dijete je različito i raste u drugačijim okolnostima. Cilj nam je osnažiti i roditeljske vještine kako bi dijete dobilo snažnu bazu za rast i napredovanje, kazala je Marija Grbić.

Od početka godine pa do danas dobili su 115 nove djece na razvojnoj procjeni, dok ih trenutno ima 60-ak. Kao takvi, surađuju i sa dječjim vrtićima Zadarske županije, Centrom Skopje, Medicinskom školom Zadar, Udrugom za autizam, Palčićima, UNICEF-om, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i mnogim drugima.

- Najveći su nam zapravo problemi premali broj stručnjaka obzirom na sve veći broj djece s teškoćama, osigurana sredstva samo za plaće djelatnika i neadekvatan prostor s obzirom da radimo sa tako malom djecom, u razdoblju od rođenja pa do treće godine života, zaključuje Grbić.

Sutra u 17:30 sati možete poslušati i predavanje za roditelje i širu javnost pod nazivom „Moje dijete ne govori- što sad?", koje će održati Lucija Božajić Golem i Nikolina Jazernik, magistre logopedije u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.