U vojarni „Josip Jović" u Udbini danas, 13. listopada 2018. započela je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18 - združena snaga koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na više lokacija u Republici Hrvatskoj.

Početku vježbe nazočila je predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar - Kitarović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te drugi predstavnici MORH-a i OSRH. Vježbu na Udbini pratio je i zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt.

Vježba Velebit 18 - združena snaga glavni je obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. u kojem sudjeluje oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.

„Ova vježba predstavlja nastavak naših zajedničkih napora u ponovnom podizanju obrambenih sposbnosti koje su predugo bile zanemarivane", rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istaknuvši kako su obrambena izdvajanja investicija u sigurnu i stabilnu budućnost Hrvatske. Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga podsjetila je na jučerašnje predstavljanje helikoptera Black Hawk koje će Hrvatska primiti od Vlade Sjedinjenih Američkih Država te pritom naglasila: „Ta dva helikoptera su jasno priznanje kako smo i od najvećih saveznika prepoznati kao odgovorna članica NATO-a koja daje i više nego primjeren doprinos zajedničkim nastojanjima u suočavanju s globalnim izazovima i prijetnjama sigurnosti poput terorizma".

Danas se istovremeno provode složena djelovanja na vojnom poligonu Gašinci, na Crvenoj zemlji, rtu Kamenjak i na Gakovu gdje je u vježbu uključena i pričuva iz sastava Prve Pješačke Pukovnije Zagreb. Akcija se sutra provodi na tri lokacije, a jedna od njih bit ćče poligon Dugi otok.

- Na ovoj lokaciji provest će se pomorske operacije koje uključuju provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku. Raketne topovnjače provest će raketno-topničko gađanje ciljeva na moru, a po završetku gađanja djelovat će topništvom na vučenu metu, koju će vući MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Aktivnost će provoditi Flotila HRM-a, Obalna straža RH i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, navodi se u scenariju vježbe.