Već mjesec dana dvije županijske škole, točnije Osnovna škola Benkovac i Strukovna škola Vice Vlatkovića u Zadru primjenjuju eksperimentalni program „Škola za život", kojeg je od jeseni počelo provoditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Na pitanje koja je razlika u odnosu na prethodni program, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, Tihomir Tomčić, tvrdi:

- Promijenio se kurikulum koji je puno rasterećeniji, orijentiran na ishode učenja, dana je veća autonomija i sloboda nastavnicima, a i 30% nastave razrađuje se kroz digitalne sadržaje. Puno su ipak važnije nastavne metode, nastava je organizirana kao problemska nastava, učenike se potiče da sami dolaze do zaključaka. Stavlja se naglasak na samostalnost učenika, kritičko promišljanje, inovativnost i kreativnost.

Osim promjena u kurikulumu i nastavnim metodama, promijenio se i sustav vrednovanja. Ocjenjuje se naime, cjelokupni rad učenika, kao i rad u grupama.

- U ovom eksperimentalnom programu nastavnici su ključni, pripremali su se cijelo ljeto za nadolazeći program preko radionica i Lumena-učilišta za odrasle. Učenici su dobili besplatne udžbenike i tablet. Prvi rezultati i pokazatelji ovog programa vidjet će se tek na polugodištu, prerano za sad govoriti o rezultatima, zaključuje Tomčić.