Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv 33-godišnjeg i 47-godišnjeg hrvatskog državljanina koji su 3. kolovoza u Novigradu opljačkali bankomat u Novigradu.

U spektakularnoj policijskoj akciji, bijegu u kojem su pljačkaši bezuspješno pokušali podmititi tamošnje pastire, te skrivanju u cijevi za odvodnu kanalizaciju ispod poljskog puta, oni su na kraju uhićeni, zahvaljujući ponajviše nagrađenom policajcu Ivanu Ukaloviću.

Optužnica je počinjena zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine teškom krađom iz čl. 229. st. 2. u vezi sa st. 1. toč. 1. i 2. Kaznenog zakona, i kaznenog djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a u vezi sa čl. 36. st. 2. KZ-a, u vezi sa čl. 51. KZ-a. (12. 10. 2018.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su 3. kolovoza 2018. oko 3 sata u Novigradu; u skladu s prethodnim međusobnim dogovorom, i u cilju da se domognu znatne svote novca, a pristajući da tom prilikom ugroze stanare iz okolnih zgrada i tuđu vrijednu imovinu; uporabom plina izazvali eksploziju na bankomatu banke koji se nalazi na zgradi općine, a samo stjecajem okolnosti nije naišao neki pješak koji je mogao biti ozlijeđen, te su potom iz tako otvorenog bankomata uzeli i odnijeli 573.400 kuna, okoristivši se za taj iznos na štetu banke.

Okrivljenom 47-godišnjaku se stavlja na teret i da je 30. ožujka 2018. oko 2,30 sati u Karlovcu, zajedno s još jednom nepoznatom osobom, električnom ručnom bušilicom izbušio tri rupe kod otvora za izbacivanje novca bankomata, nakon čega je kroz dvije rupe ispustio plin u bankomat iz dvije plinske boce, a kroz treću rupu u bankomat ugurao električni kabel, preko kojeg je aktivirao smjesu plinova i izazvao eksploziju. Tereti ga se da je potom iz tako otvorenog bankomata uzeo i odnio ukupno 389.300 kuna, oštetivši banku za taj iznos.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.