Jučer je, hackathonom i Code Lab radionicama, bar operativno, započelo prvo izdanje događaja My Smart City koji se održava u Kazalištu lutaka na Poluotoku.

I dok vrijedni timovi, njih gotovo 20, još uvijek promišljaju i programiraju svoja pametna rješenja na temu mobilnosti, kvalitete života, ekologije, uprave i upravljanja novcem (naime, radi se i cijelu noć, sve do 10:00 ujutro), zadarski stručnjaci održavali su radionice programiranja na različite teme.

Službeno otvaranje konferencije od strane gradonačelnika Branka Dukića odvija se danas od 11:00, a nakon toga timovi će predstaviti što su uspjeli napraviti u 24 sata i kakve ideje uobličiti u tehnička rješenja te će neki od njih za to biti nagrađeni.

A prava poslastica za Zadrane i sve koji su odlučili prisustvovati konferenciji, slijedi u subotu. Tada na scenu stupaju Zadrani i gosti različitih profesionalnih profila, kako bi pričali o različitim temama - od pametnih gradova u praksi, pa do interneta stvari, inovacija u globalnim okvirima ili pak razvoja lokalne zajednice kao preduvjeta za apliciranje znanja na dobrobit grada.

Jedan od onih koji će svojim nastupom vratiti zajednici, vratiti svom gradu, jest i Marin Mamić. Službeno, lider tima koji za Amazon Web Services u Njemačkoj radi na razvoju odnosa s nezavisnim dobavljačima softvera, kao i razvoju njihovog poslovanja. Za njega se može reći da je dogurao daleko od dvorišta zadarskog MIOC-a na Sfingi - sve do Münchena.

Opisao nam je kratko svoj put, koji je bio obilježen radom u različitim industrijama, no i promjenama smjera u samom tipu posla koji je radio. Zasigurno zanimljiv profesionalni put i dokaz da ne mora svačiji biti čvrsto i unaprijed utaban te predeterminiran faktorima kao što su elementi formalnog obrazovanja.

- Krenuo sam "standardno", preko MIOC-a u Zadru, FER-a u Zagrebu, pa preko različitih poslova u IT-u. Na početku je bilo potrebno steći dosta iskustva u tehnologiji i naučiti kako cijela industrija funkcionira. To sam naučio ponajviše kroz poslove u Hrvatskoj, Poljskoj i Norveškoj. Nakon toga odlučujem se za promjenu te iz tehničkih poslova prelazim u consulting, što je za mene bilo iznimno korisno iskustvo. Nakon nekoliko različitih poslova, uključujući i iskustvo u Croatia Airlinesu, prelazim u Microsoft. Tamo sam prve dvije godine bio zadužen za hrvatsko tržište i naučio stvarno puno o tome koliko su korporacije različite i kako vode svoje poslovanje. Idućih 8 godina bio sam zadužen za tržište srednje i istočne Europe, i to na poslovima marketinga, razvoja poslovanja, profesionalnih usluga i prodaje. Nakon ukupno 10 godina tamo, došlo je vrijeme promjene pa sam otišao u Amazon Web Services, globalnog lidera u uslugama public clouda (javno dostupnog spremanja podataka i resursa tvrtki u virtualnom okruženju).

Sva ta iskustva imala su utjecaj na njega, kao i neke svoje posebnosti, no posebno ističe rad na regionalnom tržištu kao jednu vrijednu varijablu osobnog razvoja.

- Teško je nabrojati sva iskustva koja su me formirala kroz poslove i tvrtke, ali ono što je bilo zajedničko svima je iznimno brzi tempo učenja i usvajanja novih vještina. Rad na regionalnom tržištu je neprocjenjivo iskustvo i preporučio bih ga svima kojima se ukaže prilika, jer je to mogućnost da se ne samo nauči o razlikama među tržištima, nego još i više o samome sebi.

Trenutno se nalazi u bavarskoj prijestolnici, a kaže kako mu tamo nije nimalo loše.

- München je grad nevjerojatno bogat različitostima i prilikama, kako poslovnim tako i privatnim. Nedostaje mi jedino more. Ja sam inicijalno došao u grad s ugovorom na dvije godine, ali mi se svidio, kao i život u njemu, toliko da sam još uvijek ovdje.

Dostupnost tehnoloških resursa, razvoj novih tehnologija, pristup novim znanjima i lakši distribucijski putevi softver rješenja globalno, preduvjeti su da i Hrvatska tu-i-tamo ima kvalitetne tvrtke i timove koji mogu operirati sa svojim uspješnim proizvodima i uslugama na globalnom tržištu. Marin vidi mogućnosti rasta toga trenda.

- Hrvatska ima dosta potencijala za razvoj novih ideja, a današnje tehnologije omogućavaju bilo kome na svijetu uobličavanje ideja u realnost, uz vrlo mala inicijalna ulaganja. Imamo izvrsne primjere globalno uspješnih hrvatskih tvrtki u IT-u; recimo u području komunikacijskih softvera, mobilnim aplikacijama, mobilnim igrama, ali i poslovnim rješenjima. Današnji trend fokusa na proizvod kroz njegovu konstantnu nadogradnju novim funkcionalnostima i vrijednostima omogućuje, kako novim tako i postojećim tvrtkama, da pokrenu inovativne poslovne modele te uspješno steknu nove korisnike, ne samo u lokalnim, već i globalnim okvirima. Potencijal koji naše tvrtke imaju se može i dalje nadograđivati - međusobnim umrežavanjima rješenja koja se nude, a koristeći opće prihvaćene otvorene standarde. Time bi se otvorio put privlačenju novih korisnika, što u konačnici znači i više posla.

Određene smjernice za razvoj ima i za svoj rodni grad, kojem neće propustiti pomoći u budućnosti.

- Mislim da je ključ uspjeha gledati na globalno tržište i koristiti nove tehnologije, a ujedno ponuditi zaposlenima ovdje kvalitetu života koju Zadar sadrži. S obzirom na razne mogućnosti financiranja startup tvrtki, mislim da uz prave ideje početne investicije ne predstavljaju problem. Kao ključnu ulogu vidim onu zajednice i iskusnih pojedinaca koji mogu realno sagledati i preispitati poslovni model potencijalnih budućih tvrtki te tako pomoći u njihovom razvoju, kao i razvoju same zajednice. Osobno, u Zadru sam koliko god mi to obaveze dozvole, i rado bih pomogao, koliko mogu, razvoju cijele IT zajednice.

Za kraj, natuknuo je o čemu će pričati, a svakako vjerujemo da njegovo predavanje ne smijete propustiti. Međunarodno iskustvo iz najvećih tehnoloških tvrtki svijeta je ipak dragocjeno i treba ga upijati te već danas razmisliti kako u svom poslu primijeniti neke od misli koje će Marin iznijeti.

- Bavit ću se temom koja mi je dosta bliska i u svakodnevnom radu, a to je tema inovacije. Podijelit ću sa sudionicima neke primjere iz prakse - saznat ćete kako Amazon kroz sve timove u korporaciji njeguje i potiče inovativnost.

I njega smo priupitali za poruku sudionicima i onima koji tek planiraju doći na My Smart City.

- Ova konferencija je odlična prilika za naučiti nove vještine, čuti i vidjeti razne primjere uspješnih poslovnih modela, i nakon toga ih primijeniti u praksi. Naravno, za to su potrebni radoznali ljudi, kojih u Zadru ima napretek, pa me raduje ponovno vidjeti neke od njih i upoznati nove. Vidimo se uskoro!

Što još napisati, osim da bi bilo jako pametno da dođete i poslušate o novim modelima razvoja gradova, proizvoda i inovativnosti generalno. Sve to, u krajnjoj liniji, možete primijeniti na svoje poslovanje, pa i same sebe. Vidimo se!

Više o konferenciji na: https://mysmartcityzadar.com/