ZADAR- Da je Dogus Holding u velikoj krizi, objavio je Bloomberg, svjetski portal za poslovne vijesti. 

Prema njihovim informacijama, turski milijarder Ferit Sahenk traži kupce za luksuzne hotele diljem južne Europe, na prodaji je Grand Hyatt u Istanbulu a razgovara s potencijalnim kupcima I za Villu Dubrovnik.

Posljedica je to velike financijske krize koju prolazi Turska a koju je svojedobno prolazio i otac Sahenka u toj obiteljskoj tvrtki koju je sin - nasljednik raširio po dijelu Europe sve do Amerike
Osim Šibenika gdje je Dogus izgradio hotel i vlasnik je marine, oni su daleko više prisutni u Zadru, gdje im je sjedište ulaganja u nautički turizma i hotele.

Ako je donedavno koncesija na Marinu Zadar bila kamen spoticanja za ulaganja u hotel Marasku i luksuzni kompleks stanova, opravdano je strahovati da će taj projekt također biti predmet prodaje ili zaleđen na duže vrijeme. U sveopćoj prodaji imovine i udjela, Europska banka za obnovu i razvoj kupila je 25-postotni udio u Dogusovoj D-Marina BV, lanac od deset marina u Turskoj, Grčkoj i Hrvatskoj za 70 milijuna eura. Taj priliv svježeg novca Sahenk je ugovorio u Zagrebu, a banka je sjela na udio u Marini Dalmacija i Marini Borik.

Nakon što je Ferit Sahenk prodao vlasnik istanbulskog Fenerbahçe, u kojem je proveo jedva dvije godine, ne bi bilo čudno da proda i vilu  Bugatto u Zadru u kojoj je još manje. Košarka i jedrenje njegove su dvije strasti. Iako je kupio novi luksuzni brod s kojom je ušao u bogati poslovni europski svijet, Sahenk ove sezone, zbog problema sa spašavnjem  poslovnog carstva,  nije jedrio na regatama klase.

Dogus Holding izložen je valutnom riziku kroz utjecaj promjene stope na prevode deviznih potraživanja i bankovnih zajmova", navodi se u najnovijem financijskom izvješću. U utorak je agencija Standard & Poor s smanjila B-poziciju Dogusa prema Istanbulu, navodeći nesposobnost tvrtke za provedbu planiranog refinanciranja - 725 milijuna eura za sebe i 1,6 milijardi eura za svoje ulagače - suprotno očekivanjima agencije. Kao takvi oni teško mogu doći do kapitala zbog čega se u poslovnom svijetu, tamo gdje su investitori turske tvrtke, opravdano strahuje za budućnost njihovih poslova. Donedavno jedan od najbogatijih ljudi Turske, Sahenk je prodao 31-postotni udio nad dijelom svog portfelja u Türkiye Garanti Bankasi AS za gotovo 5,5 milijardi dolara.