U Siranu Gligora već nekoliko godina dolaze studenti iz svih krajeva svijeta. Uglavnom, radi se o studentima koji svoja znanja kuju stažiranjem u trajanju od nekoliko mjeseci. Tako su ove godine na Pagu dvije studentice iz Francuske - Soline (21) i Edmée (20). Dolaze iz grada Angersa na zapadu Francuske, s ESA visokog učilišta specijaliziranog za agrikulturu, agronomiju, znanost o hrani, okoliš, opskrbne lance i marketing.

- Studentice smo općeg smjera znanosti o hrani, a u Siranu Gligora došle smo naučiti nešto o načinu proizvodnje sireva u Hrvatskoj i poznatog paškog sira, čija se proizvodnja razlikuje od proizvodnje poznatih francuskih sireva, kažu ove polaznice, koje se u rodni kraj vraćaju nakon što su tri mjeseca boravile na Pagu. Osim što su ispekle tajne zanata, automobilom su proputovale cijelu Hrvatsku.

Treća studentica je Ilknur (24) iz Istanbula, studentica pete godine na Odjelu za prehrambenu industriju Sveučilišta u Gaziantepu.

- U Sirani sam od 25. rujna 2018. i ostajem do veljače 2019. godine. Moja ideja je bila stažirati negdje u Europi gdje ima mora, stoga mi se Sirana Gligora na Pagu učinila kao jako dobar odabir. Želim naučiti što više - od proizvodnih procesa do brige o siru jer sve to će mi trebati u profesiji, kaže Ilknur.

Nakon stažiranja, kaže, planira naći posao u Italiji ili Hrvatskoj, a uvijek joj ostaje opcija povratka u Istanbul.

Do sada je 13 studenata stjecalo svoja prva radna iskustva u Sirani Gligora koja i dalje ostaje otvorena za sve studente iz svih krajeva svijeta. Svi studente u Hrvatskoj koji žele obaviti stručnu praksu u Sirani Gligora mogu se javiti na mail [email protected]