Teška je odluka danas bila pred članovima žirija prve My Smart City hackathon i konferencije koja se do 13. listopada održava u Kazalištu lutaka Zadar.

U moru dobrih ideja za pametan grad Zadar odabrali su tri umjesto predviđene dvije.

- Sve vaše ideje su vrijedne "guranja" do sjajnih projekata i promjene, poruka je Alana Kocipera, Jerislava Bobića i Ante Panjkote koji su nakon cjelodnevne prezentacije najboljima ocijenili Panonske mornare u kategoriji "Početnici" te "napredne" ekipe Sighter i El Negocio.

- Naša se ideja zasniva na platformi putem koje studenti mogu dobivati notifikacije za organiziranje grupa za učenje, društvenih događaja te potražiti različite informacije - od sveučilišnih do hitnih službi. Za rad aplikacije nije potreban ni Wi-Fi. Koristimo distribuiranu mrežu zasnovanu na peer to peer komunikaciji što je velika prednost platforme jer ne postoji rizik da padne zajedno s mrežom, već je uvijek dostupna za komunikaciju. Tri sata smo smišljali ideju, a cijelu smo noć ostali budni kako bi je što bolje predstavili, rekao nam je Haris Selmanović, predstavnik Panonskih mornara, studenata koji su u Zadar stigli iz Tuzle.

Besana noć je i iza Sightera, start upa iz Mostara čija je ideja prepoznata zbog iznimnog doprinosa za zajednicu.

- Nismo željeli hladnu tehnologiju, već nešto što bi vratilo kontakt među ljudima. "Feel the City" promovira društveno korisni rad tako da olakšava pristup različitim volonterskim akcijama i pokretima. Ljudi žele volontirati no čest je problem formalnost procedure. Ovdje vas do akcije dijeli samo klik. Već smo stupili u kontakte s volonterskim udrugama koji su izrazili želju te imaju resurse za razvoj naše ideje, poručio je Damir Fermić iz pobjedničkog tima.

Prvu nagradu u iznosu od 30 tisuća kuna s njima su podijelili članovi grupe El Negocio.

- Osmislili smo aplikaciju kojom želimo dovesti Zadar do okrilja UNESCO-a tako da smanjimo gužve i zagađenje zraka kroz optimizaciju kretanja ljudi. No ne zabranom kretanja osobnim vozilima na određenom području, već davanjem alternative u javnom prijevozu kroz smanjenje cijena tog prijevoza i povećanje cijena parkinga. Na ovaj način bi ih motivirali te im pružili osjećaj da netko brine o njima, rekli su nam Zadranin Darko Dujmović i Ivan Malenica iz Trogira. Osim organizacije događaja, konkurencije i same atmosfere, IT dvojac pohvalio je i svoje poslodavce iz Zagreba koji su im omogućili da prisustvuju trodnevnoj konferenciji u Zadru.

Prvi My Smart City pokrenuli su Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Grad Zadar u suradnji s lokalnim IT snagama. Cjelokupno događanje sufinancira se kroz projekt CODE, odobren unutar Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.- 2020., a čiji je cilj unaprjeđenje poduzetničkog okruženja u prekograničnom području kroz razvoj poslovne infrastrukture i usluga podrške inovativnim poduzetničkim idejama.

- Mi se kao grad želimo razvijati primjenom novih tehnologija i digitalizacijom gradskih usluga. Na tome radimo, i radit ćemo još i više, ali pametan grad ne možemo postati ako ne investiramo u ljude. Ova konferencija poticaj je koji nas vodi u tom pravcu, a posebno mi je drago što ćemo kao rezultat ovoga događanja imamo priliku čuti konkretne i već razrađene primjere rješenja koji uz pomoć novih tehnologija mogu osuvremeniti i podići kvalitetu života našega grada. Nadam se da će neka od tih rješenja, baš kao i ona s prošlih hackathon natjecanja, poput City bus aplikacije, pronaći svoje mjesto u dnevnoj upotrebi i služiti na korist našim građanima. To je put kojim moramo ići, jer samo tako možemo postati suvremeno društvo, naglasio je na otvorenju konferencije zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Program se nastavlja u subotu kada vas očekuju zanimljivi predavači i panel rasprave. Više informacija potražite na linku.