Tridesetak mještana Puntamike prosvjedovalo je danas pred župnom crkvom zbog najave gradnje trafostanice uz njeno dvorište te baznih stanica telekomunikacijskih operatera. Njihove stavove artikulirao je odvjetnik Rikard Perković, prvi susjed planirane trafostanice, na koju puca pogled s dogradnje njegove obiteljske kuće.

- Na ovom prostoru Grad Zadar izdao je nezakonitu građevinsku dozvolu za gradnju trafostanice sa zonom ugroze, i to u zoni zaštite od ugroze, koja je prostornim planom predviđena kao površina na kojoj je moguće izmještanje ljudi i prostor evakuacije. Osim toga, postoje studije koje dokazuju njihovu štetnost, kao i štetnost baznih stanica koje su postavljene u crkvenom zvoniku, rekao je Perković te najavio sljedeće korake.

- USKOK-u ćemo podnijeti kaznenu prijavu protiv službenice Ministarstva koja je dala pozitivno mišljenje, i to na temelju plana koji je predviđao gradnju 150 metara dalje prema Diklu. Što se tiče baznih stanica, svjesni smo da bi se plaćali penali za njihovo uklanjanje, ali želimo spriječiti produženje ugovora. S obzirom na to da nam je i nadbiskup Puljić rekao da neće podržati njihovo postavljanje ako se mještani protive, ovim prosvjedom šaljemo poruku da smo protiv njih, govorio je Perković.

- Nismo i ne želimo biti licemjerni u vrijeme kada je život bez mobitela praktički nemoguć, međutim držimo da bazne stanice ne bi smjele biti ugrađivane stihijski, kriomice, u i na stambene objekte, objekte socijalnih okupljanja te u zone velike gustoće naseljenosti, rekao je Perković.

Prosvjednici, među kojima je bio i poduzetnik Jadranko Lisica, očekivali su da će im se obratiti i župnik župe Uznesenja BDM don Igor Ikić, ali se on nije pojavio.

- Kada dođe za blagdane u blagoslov, pokazat ću mu da iziđe iz kuće, razočarana je bila jedna od mještanki.