ZADAR- Ryanair, koji stagnira već dvije godine što se tiče prometa u Zračnoj luci Zadar, po svemu sudeći seli svoju bazu iz Zemunik.

Iako se o tome već dugo šuška, u Upravi zadarskog aerodrom o tom nemaju službenu informaciju. Baza Ryanaira znači siguran zrakoplov koji održava dnevne linije prema različitim destinacijama. Velikim trudom tadašnje uprava Zračne luke, baza je uvedena 2012. godine. Prema redu letenja za iduću sezonu, iz Zadra nema rano jutarnjih letova njihovim avion iz zadarske baze. Dovoljno da se upali alarm.

Iako je politika Ryanaira ukidanje baza koje im se ne isplate te vršenje pritiska na ugovaranje sezone, sudeći prema izjavama odgovornih iz zadarske javnosti - nema panike. Ako neće Ryanair, ima tko hoće, tako bi se mogla nazvati politika odnosa prema najvažnijem prijevozu koji je donio turistički rast i suvremeni oblik turizma.

Sufinanciranje te niskotarifne kompanije od ove je godine preuzela Hrvatska turistička zajednica, a obavezu prikupljanja, javnosti nepoznatog iznosa, od zainteresiranih subjekata  provode Županijska i gradska TZ.

Direktorica Županijske TZ Mihaela Kadija rekla nam je kako su oni u stalnom kontaktu s Ryanairom iz kojeg nisu dobili informaciju o ukidanju baze. Ali nismo dobili ni najavu uvođenja linije za Prag koju su objavili iz avio kompanije koja ima svoj plan poslovanja. Idućih mjesec dana intenzivnije ćemo razgovarati pa ćemo znati što će i kako će biti iduće sezone, najavila je direktorica Županijske TZ.

Hrvatska turistička zajednica je objavila poziv za iskazivanje interesa avio-kompanija pa će se tim povodom s  njima razgovarati, slična je najava i krovne organizacije.

Glavnu ulogu u ugovaranju liniji s Ryanairom, što bi trebao biti posao komercijale zadarskog aerodroma, u slučaju Ryanaira preuzela je turistička zajednica preko koje se financira tzv. udruženo oglašavanje.

Sezona letenja završava krajem ovog mjeseca. Za Zračnu luku, doznajemo, završit će u blagom porastu. Koliko je važan Ryanair govore podaci o padu putnika u kolovozu za 4 posto, kada je Zračna luka Zadar jedina imala minus u srcu sezone. U rujnu je porast putnika od 14 posto, što je značajan podatak za postsezonu.
Uprava Zračne luke Zadar bila je nedavno na globalnom sastanku avio kompanija i aerodroma u Kini. Jesu li što novog pregovarali ili će ugovoriti, javnosti se nisu pohvalili