Središnja svečanost za Dan obrane Zadra održana je danas tradicionalno na liniji obrane grada od agresora - Dračevcu. 

Svoja sjećanja na 6. listopada 1991. godine iznijeli su gradonačelnik Branko Dukić, kolumnist i književni Ivica Đovani Matešić Jeremija, ratni zapovjednik 3. Imotske bojne Imotski sokolovi Slaven Zdilar, general bojnik Mladen Fuzul, župan Božidar Longin, saborska zastupnica Grozdana Perić te umirovljeni general pukovnik Mladen Markač. 

- Lako je na satu povijesti govoriti o tim vremena, ali pred vama ima tremu. Sjećam se da smo bili ljuti jer su nam zapovijedili da stanemo s napadima. Nismo tada znali širu političku sliku, zbog priznanja Hrvatske mi smo morali izvršiti te zapovijedi. No emocije su jedno, a izvršavanje zapovijedi drugo, poručio je Zdilar dodajući kako ih je do pobjede vodilo "srce i nešto malo oružanja". 

Najduži je govor kao zaključak za kraj svečane akademije održao general Mladen Markač. 

- U najtežim trenucima za grad Zadar niste bili sami. Imali ste pomoć drugih branitelja koji su svjesno žrtvovali svoje živote. Začetak hrvatske vojske bio je u gradu Zadru. Zadar je junak Domovinskog rata i to nitko ne može osporiti. Budimo ponosni na svoju povijest, poručio je Markač.  

Osim na prošlost, osvrnuo se poznati general i na sadašnjost te budućnost Hrvatske. 

- Nakon rata došao je svakodnevni život u kojem se dogodilo mnogo nečasnih radnji i neposobnosti. Doživjeli smo razor na svjetonazorskoj i ideološkoj platformi, pomanjkanje domoljublja, mito, korupciju, lošu demografsku sliku. Sve najgore nas je pogodilo. No i nakon toga, ako stavimo glave skupa i imamo dobro, pošteno i sposobno vodstvo, mi možemo pobijediti i ostvariti bolji život, poručio je Markač na svečanoj akademiji za Dan obrane Zadra.