Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Zadar u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije, Turističkom zajednicom Grada Zadra i Predstavništvom HTZ-a za Belgiju i Nizozemsku ovaj je tjedan u hotelu Van Der Valk Brussels Airport u Bruxellesu organizirala poslovne susrete zadarskih putničkih agencija s belgijskim partnerima. 

Događaj je organiziran u sklopu aktivnosti Strukovne skupine turističkih agencija HGK-ŽK Zadar nastavno na uspješno poslovne susrete organizirane u Milanu u svibnju 2017. povodom uvođenja zračne linije aviokompanije easyJet na relaciji Zadar-Milano.

Na poslovnim razgovorima sudjelovalo je ukupno 12 tvrtki od kojih 11 putničkih agencija: Terra travel d.o.o., Feral tours d.o.o., Shuttle tours d.o.o., MARICOM d.o.o., Distinct travel Croatia (Diversitas d.o.o.), Vir turizam d.o.o., Salt Sand and Stone j.d.o.o., Adriatic Explore travel j.d.o.o., Caliper d.o.o. (ZZUM Active Vacation), Dalmatia Adventures (obrt), Kayak Adventure Zadar (obrt), te Zračna luka Zadar d.o.o. U očekivanju dolaska novog direktora ureda, iz Turističke zajednice Grada odbili su sudjelovanje na poslovnim razgovorima u Belgiji.

Od belgijskih sudionika okupilo se tridesetak turoperatora i predstavnika specijaliziranih časopisa.

Izuzev poslovnih razgovora koje su koordinirale stručne suradnice HGK-ŽK Zadar Maša Jurin i Martina Deša, prezentaciju turističke destinacije zadarske regije održao je Damir Hordov, stručni suradnik za marketing iz TZ Zadarske županije predstavivši svu raznolikost i ljepotu Zadarske županije te novosti i brojne aktivnosti kojima Zadar obiluje, javljaju iz Županijske komore

Za vrijeme boravka u Belgiji, zadarska je delegacija posjetila Predstavništvo HGK u Bruxellesu gdje su ih direktorica Dragica Martinović i suradnici upoznali s aktivnostima Predstavništva i aktualnim temama Europske unije na području turizma. Delegacija je posjetila i Turističku zajednicu belgijskoga grada Brugge-a gdje im je upriličena radionica o utjecaju turizma na Brugge uz usporedbu sa Zadrom iz perspektive ekonomske, ekološke i društvene isplativosti turizma te problema sa obimom gostiju i smještajem.

Prema provedenim anketama HGK-ŽK Zadar, tvrtke koje su prisustvovale događaju izrazile su iznimno zadovoljstvo organizacijom te su iskazale interes za predstavljanjem na drugim njima zanimljivim tržištima, poput skandinavskog.

- Strukovna skupina turističkih agencija HGK-ŽK Zadar na čelu s predsjednikom Tomislavom Fainom (Terra travel d.o.o.) od 2014. godine svoj je rad usmjerila na jačanje suradnje turističkih agencija s javnim sektorom što je rezultiralo konkretnim mjerama poput uvođenja standardiziranih štandova za prodaju brodskih izleta, dok je uspješna suradnja s TZ Zadarske županije i TZ Grada Zadra vidljiva u raznim zajedničkim aktivnostima od kojih je najznačajnija upravo ovakav novi model zajedničke organizacije poslovnih razgovora i predstavljanja turističke destinacije na tržištima koja su povezana direktnim zračnim linijama sa Zračnom lukom Zadar, poručuje direktor ŽK Zadar Denis Ikić.