Sedam mjeseci trajalo je kriminalističko istraživanje koje je u ponedjeljak rezultiralo uhićenjem poznatog paškog poduzetnika Nevena Badurine, vlasnika stankovačke tvrtke za preradu ribe Ostrea, kojeg se sumnjiči da je, u suradnji s još trojicom osumnjičenika, počinio više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

- Uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja, utaje poreza te krivotvorenja službene ili poslovne isprave 48-godišnjak je jučer priveden sucu istrage Županijskog suda koji mu je odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, otkrio je jutros na konferenciji za medije šef krim policije Bore Mršić.

Policija nije htjela otkrivati identitet osumnjičenih, ali doznajemo da su uz Badurinu privedeni i 62-godišnji M.J., uposlenik oštećenog trgovačkog društva, 28-godišnji V.L., vlasnik tvrtke iz Samobora, te 44-godišnji H.B., vlasnik tvrtke iz Zagreba. Trojica suučesnika nisu zadržana u istražnom zatvoru.

Badurinu se sumnjiči da je u razdoblju od rujna 2003. do 25. svibnja 2018. godine, s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata i bez ikakve valjane osnove, s žiro računa društva podizao i zadržao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od čak 48 milijuna kuna. 

- Riječ je o potporama i poticajima koje je dobio iz Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a koje su trebale služiti za unaprjeđenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta. Kako bi knjigovodstveno pravdao isplate tog iznosa, krivotvorio je poslovnu dokumentaciju društva uzimajući fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade. Isplatama primitaka oštećenom trgovačkom društvu u konačnici je stvorio obvezu plaćanja poreza u ukupnom iznosu od 13,7 milijuna kuna. Obvezu ne samo da nije uplatio nego istu do trenutka vršenja poreznog nadzora nije niti prikazao u poslovnim knjigama društva, naveo je Tomislav Škara, šef Odjela gospodarskog kriminaliteta.

Badurinu, koji je i ranije prijavljivan za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, sumnjiči se da je u međusobnom dogovoru s ranije spomenutom trojicom, javnosti i policiji dosad nepoznatom, tijekom kolovoza 2016. godine prikazao neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim tvrtkama po osnovi izvedenih radova i isporučene opreme na rekonstrukciji i opremanju poslovnog prostora u Benkovcu. Svi navedeni znali su da nikakvi radovi nisu izvršeni niti je isporučena bilo kakva oprema od strane navedenih društava, a niti je društvo isto platilo. Kako bi prikrili pravu svrhu isplata, dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava, a temeljem dva ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili. Time su oštetili državni proračun za dodatnih 5 milijuna kuna. Dakle, državni proračun oštećen je za ukupan iznos od 18.917.227,98 kuna, a Ostrea za iznos od 48.173.266,70 kuna.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina zahvalio je djelatnicima Porezne uprave te Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijava Minsitarstva financije za pomoć prilikom provedbe ovog složenog kriminalističkog istraživanja. Upravo je po njihovoj dojavi ono i započelo. 

- Policija radi svoj posao, a država ima dovoljno stručnog kadra za otkrivanje ovakvih prijevara, poručio je Dražina ponosan na rad službenika PU zadarske.