U prostorima IMPACT centra u Zadru ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić otvorio je danas Hrvatsku kuću filantropije. 

Resursni centar za izobrazbu, razvoj i istraživanje filantropije pokrenula je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i zakladništvo. 

- Uvijek se rado odazivam ovakvim pozivima, čak i u tijeku mirovinske reforme. Civilno društvo je partner Vlade i ove godine na raspolaganju imamo milijardu kuna za njegov razvoj, poručio je ministar ističući kako ga je dojmila činjenica da zakladništvo i filantropija na razini Europe obuhvaćaju 400 milijuna eura imovine. 

U sklopu Hrvatske kuće filantropije provodit će se brojne edukacije, a držat će ih i inozemni predavači. Stoga su ovaj projekt danas podržali Laura Djuragić iz Veleposlanstva SAD-a te Gerry Salole iz Europskog zakladnog centra iz Bruxellesa. Svečanost su upotpunili i radovi zadarskih učenika na temu filantropije. 

- Otvaranjem Hrvatske kuće filantropije želimo osvijestiti važnost čovjekoljublja i zajednice te uvesti nove mogućnosti za društveni razvoj. Važno je imati financijski, ali i društveni kapital, naglasila je upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić.