Kontroverzni zadarski gospodarstvenik, vlasnik vučne službe i nekadašnji MMA borac Josip Deur, koji se istaknuo spašavanjem unesrećenih u poplavi 11. rujna prošle godine, da bi nakon toga imao nekoliko ekscentričnih inicijativa, odlučio se na novu - pješačenje pod križem od Zadra do Zagreba.

- Draga braćo i sestre, dana 1. listopada 2018. godine, točno u 05:00 sati, krećem na "Molitvenu hodnju za domovinu", s križem na ramenu - za oprost grijeha naroda te za obraćenje Bogu. Molitvena hodnja kreće iz bivšeg specijalističkog vojno-obučnog centra "Damir Tomljenović Gavran" Šepurine u mjestu Zaton kod Zadra, dok je krajnje odredište Zagreb, točnije zagrebačka Katedrala, u kojoj ću se 6. listopada pridružiti redovnoj Svetoj misi od 9 do 10 sati. Nakon Svete mise u Katedrali, s mislima na žrtve Vukovara obratit ću se s glavnog zagrebačkog trga, Trga bana Josipa Jelačića, najavljuje Deur.

Razlog ovog čina, kaže, je buđenje duhovne svijesti naroda koji je utonuo u zimski san i bolno se udaljio od Boga.

- Nikako ne možemo poreći, a još manje skriti, pogubno stanje naše države. Sa zebnjom danomice gledamo mnoštveno iseljavanje mladih, svjedočimo rasprodaji državne imovine, kao i drugih državnih resursa, a posebice voda i šuma, gledamo dramu robovanja bankarskom sektoru, boli nas nepostojanje sluha državnih institucija za kažnjavanje ratnih zločina nad hrvatskim narodom u Domovinskom ratu, kaže Deur, okomljujući se potom na one koji „podržavaju ubojstva nerođene djece, putem Istanbulske konvencije uvode rodnu ideologiju, Europejce koji provode lažnu liberalizaciju i po nalogu svojih briselskih šefova uvode europske zakone, a čvrst im je cilj zatrti i uništiti naša moralna, vjerska i nacionalna načela", itd.

U nedavnom dopisu zadarskom biskupu Deur je za pooplavu okrivio pedofiliju u crkvenim redovima i donošenje Istanbulske konvencije.