Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je kao neosnovanu žalbu državnog odvjetnika i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru za pokušaj ubojstva koji se dogodio 22. srpnja 2017. godine u Ulici dr. Franje Tuđmana.

Ispod bivše vojarne Franka Lisice 46-godišnji T.I. je 57-godišnjeg B.S. nožem zahvatio po tijelu i vratu te mu pritom nanio lakše tjelesne ozljede. Isti dan je uhićen te mu je oduzet preklopni nož, dužine 16,5 cm, kojim je ozlijedio svog poznanika. 

Zadarski sud 46-godišnjaka je osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Optuženiku su izrečene i sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja te liječenja od ovisnosti.

Na ovu presudu žalbu je podnio državni odvjetnik zbog povrede kaznenog zakona i odluke o kazni, s prijedlogom da Vrhovni sud kao drugostupanjski sud izreče optuženiku T. I. kaznu zatvora u duljem trajanju. Optuženik je putem braniteljice zatražio odbijanje žalbe, a Vrhovni sud RH to je i napravio ocjenjujući kaznu primjerenom zbog niza olakotnih okolnosti - neizravne namjere, neosuđivanosti, kajanja, bitno smanjene ubrojivosti i teških životnih prilika. 

- Kraj takvog stanja stvari, okolnosti koje državni odvjetnik u žalbi ističe (psihičke osobine optuženika, njegova upornost u postupanju, njegovo poznanstvo s oštećenikom, počinjenje djela usred dana, izostanak najteže posljedice zbog bijega oštećenika) nemaju taj značaj koji im žalba pridaje. Ipak se u konkretnom slučaju ne može zanemariti da se radi o kaznenom djelu koje je ostalo u pokušaju, što je već sama po sebi okolnost koja sudu daje zakonsku mogućnost za blaže kažnjavanje, tako da i uz nespornu činjenicu da oštećenik nije zadobio teže ozljede i nema trajnijih posljedica po zdravlje, ukazuje da je sud prvog stupnja pravilno odmjerio i optuženiku izrekao kaznu zatvora koja nije preblaga, već je adekvatna, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.