U spomen na 75. godišnjicu donošenja Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj, koju je 20. rujna 1943. godine donijelo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadra u suradnji s Gradom Zadar danas je na zgradi Peglica otvorila spomen ploču u sjećanje na taj čin. Uz nazočnost boraca i antifašista, diplomata Ivice Maštruka, te uz vojne počasti svečano ju je otkrio sudionik NOB-a Jakov Jukić.

- Ovom odlukom Istra, Rijeka, Zadar, Gorski kotar i jadranski otoci priključeni su matici Hrvatskoj, te su nevažećim proglašeni ugovori koje je potpisao izdajnik hrvatskog naroda Ante Pavelić. Ona je pokazala da narod želi biti svoj na svome te spremnost i odlučnost hrvatskog NOV-a da oslobodi teritorije i preda ih u ruke narodnooslobodilačkih odbora. Poruka na ploči podsjeća na želju naroda zadarskog kraja za slobodom te stvaranje temelja za samostalnu državu. Mi partizani s pravom očekujemo od gradske i županijske vlasti da s pijetetom polažu vijence u spomen na one koji su dali živote za slobodu Hrvatske, rekao je uoči otvaranja predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra Miljenko Letinić.

Nakon kratkog svečanog mimohoda pripadnika Hrvatske vojske svijeću je uz pratnju zadarskog gradonačelnika Branka Dukića pod spomen ploču položio zadarski župan Božidar Longin. Dukić je ovom prilikom bio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, a Longin hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Program obilježavanja nastavlja se Svečanom akademijom što će se u 12 sati održati u Kneževoj palači.