Berba grožđa još traje, ali u Zadružnom savezu Dalmacije i Hrvatskoj udruzi vinarskih gradova već su konstatirali - s preko 300 tisuća hektolitara ovo će biti najbolja berba u posljednjih nekoliko godina. Središnje događanje za sve vinogradare i vinare, Sabatina 2018., održat će se od 15. do 18. studenog u Hotelu Aurora u Malom Lošinju. 

- U Zadarskoj županiji napravili smo veliki iskorak. Kad smo počeli bio je jedan jedini uzorak sa zadarskog područja, a danas ih je preko sto. Nama je želja donijeti vino i tamo gdje ga nema, stoga smo ove godine odlučili otići u Mali Lošinj. Nekada je tamo bilo 200 hektara vinogradskih površina, a danas postoji svega jedan vinograd do kojeg je teško doći, rekao je predsjednik ZDS-a Lordan Ljubenkov na današnjoj medijskoj konferenciji u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića koja je u svoj kurikulum, prema riječima ravnateljice Jelene Gulan, uspješno uvela i proizvodnju vina. Ispred škole 29. rujna od 9 do 14 sati zaprimat će se uzorci za novo izdanje Sabatine. Osim natjecateljskog dijela koje je prošle godine bilo najveće u ovom dijelu Europe, program čine i stručne radionice, predavanja, sadnja spomen loze uz predstavnike državnog vrha te panel europarlamentarke Marijane Petir. 

Ove godine vinski svijet u Hrvatskoj obilježio je uvođenje novog Zakona o vinu čije je značajke predstavio Želimir Bašić. Kao jednu od važnijih istaknuo je uvođenje novih regija, nadzora te ukidanje evidencijskih i uspostava marketinških markica.  Promjene su pohvalne, poručili su vinari, ali i izrazili i sumnju u njihovu primjenu. Izostala je konkretnost u stavkama poput uvoza i nadzora registrirane proizvodnje, istaknuo je Lordan. 

Dobra berba očekuje se i u Zadarskoj županiji koja broji 4.019 m2 vinogradarske površine i 2.752 OPG-ova.  

- Ove godine zabilježeni su povoljni vremenski uvjeti, ali biljne bolesti i najezde osa ostavile su danak na pojedinim vinogradima. Procjena uroda je 9.000 - 10.000 tona, odnosno 20 -30% više u odnosu na 2017. godinu koju su obilježili poplave i požari, rekao je Zvonimir Vlatković iz HPŠSS-a. 

Uoči Sabatine 2018. predstavljena su i iznenađenja iz prošlosti zadarskog vinogradarstva u sklopu promocije knjige „Prošlost dalmatinskog vinarstva". Vinova loza u Zadru poznata je preko 3500 godina i koristila se u pogrebnim obredima. U Zadarskoj županiji davne 1895. godine proizvedeno je 125 500 hl, da bi 1991. godine Zadar ostao bez svojih vina.

- Nijedno područje nije tako obnovilo svoje vinogradarstvo kao Zadar. Danas govorimo o zadarskom vinogradarskom feniksu, istaknuo je Božo Novaković iz HRUVIG-a, jednog od organizatora tradicionalnog druženja vinogradara i vinara.