U sklopu događanja "Code on Meetup: Work&Travel", zadarski i strani poduzetnici razmijenili su protekli vikend u Code Hub prostoru iskustva koja im je donio spoj putovanja i rada. 

Na poziv organizatora, Agencije za razvoj Zadarske županije, u Zadar su ovom prilikom stigli i digitalni nomadi iz "Hacker Paradise", prve svjetske tvrtke koja organizira ovakav tip putovanja. 

- Brinemo se za logistiku, pronalazimo smještaj, coworking prostore... Teško je biti produktivan kad putuješ sam, a kad si u zajednici poput naše okružen si s ljudima koji također rade. Naravno, uvijek pronađemo vrijeme i za zabavu. Imamo dobar balans i iskoristimo vrijeme maksimalno, rekla nam je voditeljica Sara Magnabosco dodajući kako osim IT stručnjaka okupljaju poduzetnike iz različitih djelatnosti - novinare, pravnike, nutricioniste... Trenutno su smješteni u Splitu koji se pokazao kao najpopularniji izlet ove godine. 

Kako je to raditi i putovati, iskusili su i Simeon Bugarija i Kristina Alić iz tvrtke Aspekt,  specijalizirane za razvoj web aplikacija, mobilnih aplikacija i sustava za upravljanje. IT duo nam je prenio dojmove s petomjesečnog putovanja u 6 zemalja jugoistočne Azije:

- Upoznali smo se s ovim konceptom u zadarskom COIN-u i odmah nas je privukao. Htjeli smo putovati, a da pritom ne zapostavimo posao. Komunikacija s klijentima nije nam predstavljala problem, iako možeš naići na neke poteškoće, poput nedostatka Wi-Fi veze ili čak struje. Zbog toga je potrebno dobro isplanirati put i upoznati se s uvjetima u destinacijama, rekla nam je Alić. 

Prema riječima Bugarije, bilo je teže nego što su očekivali. 

- Putovati i raditi i samo putovati nema veze jedno s drugim. Slično je kao kad ste doma, ali slobodno vrijeme ipak provodite puno kvalitetnije, poručio Bugarija. Osim upoznavanja novih ljudi, kao najvažniju beneficiju "Work&Travel" koncepta istaknuli su kreaciju novih poslovnih ideja. Upravo će jednu od svojih ideja, naziva Clean City, Aspektovci predstaviti na prvoj My Smart City konferenciji u Zadru